imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Вече има носими устройства и за крави


Вече писахме за нарастващия пазар на носимите устройства (wearables), но изглежда, че тези смарт джаджи са на път да достигнат и до някои от най-неочакваните потребители – кравите.

Носимите устройства, като интелигентните часовници, фитнес гривните и тракери, трупат все по-голяма популярност, не само сред хората, но и сред животните. Преди време ви разказахме за най-разглезеното куче, което има два Apple Watch Edition часовника на обща стойност около $28 000. Към услугите на носимите устройства изглежда вече се ориентират и някои фермери. True North Technologies, които разработват електронни компаси и сензори, поръчаха създаването на нашийници, които да посочват точното местонахождение на ползващата ги крава. Освен това, устройствата ще събират информация за това къде пасе животното, как спи и как се социализира с останалите членове на стадото. С помощта на тези нашийници фермерите ще могат да насочват своите крави към най-добрите пасища.

Устройствата ще бъдат изработени с помощта на 3D принтер, а тяхната форма ще бъде идентична с тази на звънците, които се окачват на шията на животните. Те са конструирани така, че да не се повреждат при ежедневните дейности на кравите – хранене, пиене от водно корито, както и при сблъсък с дървета, огради или други крави.

Имплантирането на GPS чипове на животни не е нещо ново – вече сме го виждали при усилията за запазване застрашените видове в природата, както и при домашните любимци. Този проект обаче обединява проследяването на добитъка с анализ на поведението, който да помогне на фермерите да направят своите крави максимално производителни, като същевременно се спазват най-високите стандарти за хуманно отношение към животните.

Източник: Cult of Mac

MBA vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.