imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Вижте новите функционалности за iPad в iOS 9


Вече ви съобщихме, че iOS 9 ще има някои функционалности, насочени специално за iPad потребителите. Тук ще ви представим новите възможности за работа с две приложения едновременно.

В iOS 9 на iPad вече ще можем да се възползваме от три нови опции за изглед: “картина в картината”, “Slide Over” и “разделен екран”. Благодарение на тези функционалности ще можем да работим с две приложения едновременно. Така например, ще можем да четем статия в Safari от едната страна на екрана на iPad-a и същевременно да си водим бележки в Notes от другата. Ето и по-подробно представяне на трите нови изгледа, увеличаващи multitasking възможностите на iPad.

Slide-Over

Slide Over е нова функция, която ще откриете, когато ъпдейтнете своя iPad към iOS 9. За да я активирате, просто плъзнете пръста си наляво, като започнете от най-десния край на екрана на iPad-a. Screen Shot 2015-09-02 at 3.06.38 PMОтдясно ще се появи списък с приложения, откъдето да изберете желания app, който да използвате в Slide Over режим. Приложението ще работи по същия начин, както и ако го използвате на цял екран. Когато приключите, плъзнете левия край на Slide Over панела, за да го скриете.

Screen Shot 2015-09-02 at 3.07.17 PMВ момента само приложенията на Apple са съвместими с тази опция, но с пускането на  официалната версия на iOS 9 се очаква повечето разработчици да изкарат ъпдейти на своите app-ове, които да поддържат новия изглед.

Картина в картината

Благодарение на тази функция ще можем да гледаме видео или да провеждаме разговор по FaceTime, като същевременно използваме iPad-a за други неща. Когато инсталирате iOS 9, ще забележите нова иконка в долния десен ъгъл на видеата (иконката на режима “картина в картината”). Ако я натиснете, видеото, което гледате, буквално ще изскочи от мястото си и ще може да се гледа в собствено прозорче. Screen Shot 2015-09-02 at 3.09.27 PMМожете да местите клипа по краищата на екрана на iPad-a, да променяте размера му или да го изтикате извън екрана, така че да чувате само аудиото. По всяко време можете да изберете видеото, да го затворите, да промените звука му или да го пуснете на цял екран.Screen Shot 2015-09-02 at 3.10.03 PM

Разделен екран

Тази функция първоначално ще е налична само за iPad Air 2, но ще бъде още по-удобна, когато на пазара се появи по-големият таблет iPad Pro. За да я активирате, плъзнете пръста си отляво надясно, също както при Slide Over изгледа. След това натиснете върху бялата дръжка, показана от стрелката. Screen Shot 2015-09-02 at 3.12.30 PMИзползвайте тази дръжка, за да регулирате кое приложение каква част от екрана да заема.

Източник: cNet

iPad 6 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.