imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Тим Куук, главен изпълнителен директор на Apple

Вижте петте най-интересни Apple патента за 2015 година


Патентоването на дръзки технологии и мисленето отвъд рамките са запазена марка на Apple. През 2015 година компанията добави много вълнуващи патенти, които да разкрият нови хоризонти пред използването на Apple продуктите. Нека видим петте най-примамливи Apple патента за миналата година.

Камера патентът, който срина акциите на GoPro

Съвсем в началото на 2015 г., Apple патентова технология за камера, която може да се управлява от разстояние. Този ход на компанията разбуни духовете, след като анализатори прецениха, че по този начин Apple лесно ще може да навлезе в нишата на известните камери GoPro. В резултат, акциите на GoPro паднаха с цели 12%.

GoPro Apple патента

Не се знае как точно ще бъде използван този Apple патент. Някои наблюдатели са на мнението, че гигантът от Купертино ще го вгради в iPhone и iPad камерите. Така потребителите ще могат да ги управляват от други Apple устройства. Пък и през изминалата година се ширеха и слухове, че Apple желае да закупи GoPro.

Apple патента, който може да преосмисли изпращането на съобщения

СМС-ите не са нищо ново, но през юни месец Apple патентова иновативен подход към тях. Специфичният iOS патент превръща изпращането на съобщения в същинско изкуство, базирано на контекстови ситуации.

iPhone 6s

Така например потребителите ще могат да планират съобщения, които да бъдат изпратени с оглед на метереологично време, локация или астрономическо време. Представете си една мащабна връзка между Calendar и множество други приложения, които ви позволяват невиждана досега СМС свобода.

Загатване за бъдещ iRing?

Чували сме какви ли не слухове за бъдещи Apple джаджи, и тези за iRing или Apple Ring винаги са били сред тях. През октомври се появи Apple патент, който загатва за евентуално разработване на нещо подобно.

iRing

Патентът се фокусира върху носимо устройство, което е подобно на пръстен. То използва подадени гласови съобщения, движения или докосване, за да извършва команди – или да се свързва с други продукти. В документите се споменава пример за двама потребителя, които извършват финансова транзакция, стискайки ръце, докато носят теоретичния iRing. Гласова команда за съгласие за „сделката“ валидира обмена.

Ring

iPhone може да се сдобие с „паник режим“

Няма как да не се обърне внимание и на Apple патент, предвиден за iPhone. През ноември компанията подаде заявка за патент, който да позволява на потребителите да вкарат своя iPhone в „паник режим“.

Паник режим бутон iPhone

Патентът предлага добавянето на таен „паник пръст“ към Touch ID софтуера. По този начин ще се осъществи блокиране на всякаква лична информация, която iPhone съхранява. Нещо повече – „паник режима“ ще може и да активира камерата и микрофона на Apple смартфона, за да го свърже със службите по бързо реагиране.

„Смарт“ каишките на Apple Watch

Apple Watch предизвика заслужен фурор, така че няма как да бъде оставен без интересен Apple патент. Естествено, смартчасовникът вече разполага с изискани каишки, но декемврийският патент на компанията предлага нова перспектива.

Иновацията ще позволява на гъвкави дисплеи да бъдат „вплетени“ в материала, от който са изработени каишките. Специални нишки с оптични свойства ще позволяват на потребителите да виждат съобщения или други известия безпроблемно. Предвижда се въпросните нишки да са съвместими с полимери, метал и редица други материали.

Apple Watch каишка патент

Естествено, всяка година Apple регистрира стотици, дори хиляди патенти. Няма как да знаем кои от тях реално ще бъдат превърнати в реалност и кои – оставени като чиста теория. Във всички случаи, тези пет Apple патента ни предоставят интересни хрумвания за широка гама от Apple продукти.

Източници: 9to5mac, Patently Apple, Apple Insider / Снимка: TheGuardian.

MBA vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.