imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Вижте Macintosh 128K от 1984 г. в нови дрехи


Първият Macintosh компютър, появил се през 1984 година, едва ли може да се нареди сред най-изящните и дизайнерски продукти, пускани някога от Apple. Повече от 30 години по-късно обаче той получи ново облекло. Вижте го тук.

Шведският дизайнер Лове Хултен създаде Golden Apple – Macintosh 128K, но от доста неочаквани материали. Корпусът, основата на клавиатурата и мишката са направени от орехово дърво, а клавишите са цинкови и позлатени.

7656952_origКомпютърът е със същите размери, както оригиналната версия. Всъщност репликата на Хултен дори е работеща, въпреки че не ползва оригиналния хардуер, а вместо това са взети вътрешните компоненти на Mac mini, а флопи дискът е заменен с DVD драйв. Мишката също е получила малко съвременна технология – въпреки, че за направата й е използвано дърво, тя е безжична.

2932657_origДървеният Macintosh 128K е доста изпипан по отношение на дребните детайли, като дори вентилационните отвори са като на оригинала. Ябълката от логото на Apple в предната част на компютъра е златна, за да допълни дизайнерската концепция на Хултен.

2893977_orig

Ето и видеото, представящо произведението на Хултен.

Macintosh 128K ще остане в историята не само със своята изключителна реклама, режисирана от Ридли Скот, но и с това, че той е родоначалникът на Macintosh семейството, което го превръща в един от най-емблематичните Apple компютри. Репликата на Хултен ни връща назад във времето, когато компютрите бяха рядкост, а прецизността, с която тя е изработена, е характерна черта за всички Apple компютри през годините.

Източник: cNet

MBP vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.