imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Няма да повярвате, че този кратък филм е заснет само с iPhone 6


Тристан Поуп е фотограф и режисьор, а на всичкото отгоре може да се похвали и с награда „Еми“. Но може би най-интересна е неговата тайна: да снима своите кратки филми само и единствено с помощта на iPhone 6.

Най-добрата камера е тази, която имаш до себе си през цялото време. Реших да се доверя на iPhone именно поради тази причина, още около излизането на iPhone 4S.

– уточнява той.

Тази негова лоялност към Apple смартфона важи и за последния му възхитителен филм, озаглавен „Танцьорите от Цюрих“ („Dancers of Zurich”).

По-рано тази година Поуп успя да реализира и друг свой филм, заснет с iPhone – краудфънднатия „Романс в Ню Йорк Сити“ (“Romance in NYC”). Снимачната техника и в двата случая се изчерпва с…камерата на неговия iPhone 6.

Поуп признава, че е бил изключително любопитен докъде точно може да стигне iPhone в контекста на това, което фотографът прави. Решил е да експериментира – ползвайки апове, техники, или надграждайки телефона с външни приставки като триножници например.

Потенциалът на този малък смартфон, лежащ в моя джоб, просто ме възхити!

Докато „Романс в Ню Йорк Сити“ е вдъхновен от факта, че камерата на iPhone може да снима в 240FPS, предоставяйки възможност за качествен слоу-моушън, „Танцьорите от Цюрих“ изследва други възможности.

2

Кадър от предишния филм на Поуп, отново сниман с iPhone 6.

Този път зарязах триножника и реших да дообогатя функциите на iPhone със стабилизатори. Използвах главно IndieSolo Stabilizer на Grip Gear и FlyX3 Electronic Gimbal на Ikan.

– внася повече яснота за подхода си Поуп.

Но ако приемем, че техниката е скромна, благодарение на откритите от Поуп възможности на iPhone 6 (и задълбочаването му в тях), какво остава за екипа? Нужна ли е цяла тълпа от хора, за да се заснеме естетическо преживяване като „Танцьорите от Цюрих“?

По думите на фотографа – далеч не.

Въобще не ви е нужен голям екип. Всъщност, снимах „Танцьорите от Цюрих“ с помощта само и единствено на сестра ми.

Според Поуп малък екип от един до трима души е абсолютно достатъчен за създаването на видео от калибъра на неговата продукция. Един от тях трябва да се грижи за осветлението, другият – за грима, а третият просто да стои наоколо и да наблюдава дали всичко протича както трябва.

Естествено, няма как да се мине и без оператор, който да използва не друго, ами iPhone 6.

Източник: IndieWire.com, заглавна снимка: Tristan Pope

beats promo

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.