imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Умберто Еко с есето си за Macintosh

Знаете ли за това възхитително есе за Macintosh на покойния Умберто Еко?


В края на миналата седмица светът се прости с един от емблематичните мислители на нашето съвремие – Умберто Еко. Той е добре познат и на българската публика с творби като „Името на розата“ и „Махалото на Фуко“. Но знаете ли, че сред есетата на италианския гений, има и есе, посветено на Macintosh?

В текста си Еко сравнява тогавашния Mac OS с популярния му еквивалент по онова време – MS-DOS. Стилистично издържано и с академичен привкус, есето ни разкрива един интересен паралел между технологиите и религията от гледната точка на писателя.

Есето е публикувано в септемврийския брой на италианския вестник Espresso през далечната 1994 година. „Истината е, че светът е разделен на две – потребителите на Macintosh, и потребителите на компютри, използващи MS-DOS”, казва Умберто Еко. Нека видим и думите му за всяка една от двете системи.

Умберто Еко за Macintosh и Mac OS

„Моето твърдо мнение е, че Macintosh е сякаш католически, докато DOS е по-скоро протестантски… Macintosh има някаква вградена жизнерадостност, приятелско отношение, помирителна нотка дори. Той казва на последователите си какво трябва да направят, стъпка по стъпка, за да стигнат ако не до небесното царство, то поне до момента, в който документа им бъде принтиран в Mac OS.

Macintosh (Power)

Има нещо поучително в тази система – естеството на това технологично откровение ни е разкрито чрез простички формули и разкошни икони. Всеки има право на спасение“, екзалтирано пише писателят.

Умберто Еко за MS-DOS

„DOS можем да определим не само като протестантски – защо дори да не бъде калвинистичен? Той позволява свободната интерпретация на свещените книги, изисква от потребителя трудни лични решения… и лансира идеята, че не всички може да стигне до светото спасение.

За да накарате MS DOS да работи, вие трябва да интерпретирате сами програмата и това какво тя ви предлага. Далеч от бароковата общност на веселбарите, DOS потребителят е заключен в самотата на своето собствено мъчение“.

Macintosh и есето на Умберто Еко.

Думите на Еко – и за Macintosh, и на MS-DOS ни връщат към едно отминало време, примесено с технологична носталгия. Чувствате ли се готови за едно връщане назад в историята не само на Mac OS, но и на Apple? Тогава ви припомняме как точно еволюира Mac за последните 30 години. С любопитен поглед назад си спомняме и за 10-те по-неуспешни продукта в историята на компанията от Купертино.

Що се касае до самия Умберто Еко – творбите, които той остави на почитателите на литературата, със сигурност му отреждат безсмъртност като писател.

Източник: CultofMac.

iPhone X vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.