imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

В Прага отвори врати музей на Apple


На 17 декември в центъра на Прага беше отворен музей, съдържащ най-голямата частна колекция от Apple продукти в света. Нека заедно надзърнем вътре.

Музеят се намира в реновирана историческа сграда в Стария град на Прага, а външните му прозорци са изрисувани с цитати от Стив Джобс и артистично аранжирани Apple продукти.

IMG_0002
„Три ябълки промениха света: първата изкуши Ева, втората вдъхнови Нютон, а третата Стив Джобс предложи на света, изядена наполовина.“

Можете да видите неговия уеб сайт тук. Там скоро ще бъде активна и опцията за 3D обиколка на музея, която ще ни позволи да се насладим на експонатите в него от разстояние – без да се лишаваме от комфорта на дивана, директно през екрана на нашия Mac, iPad или iPhone.

Ето няколко любопитни факти и цифри, свързани с новия Apple Museum в Прага. Музеят е разположен на 767 кв.м., където се помещават 472 оригинални епълски експоната, а гидовете са налични на 8 езика. Освен това, към музея има вегански ресторант, а всички приходи се даряват за благотворителност. Нека отправим поглед и към експонатите в музея, които нашите колеги от iMagazin.cz заснеха. Разбира се, намираме някои от най-емблематичните Apple продукти – iPod, iMac, iPhone, PowerBook.

lx7AIrB IMG_0027IMG_0061iphonelineIMG_0034Има и някои по-рядко срещани продукти, като Юбилейния Mac за 20-годишнината на Apple (TAM), Macintosh Portable, принтерите на Apple, един от 100 000 Apple Lisa компютри.

IMG_0060IMG_0042 IMG_0035Има и някои други интересни експонати, като Apple II компютъра, пано с първото лого на компанията, изрисувано лично най-малко известния от тримата й съоснователи – Рон Уейн, Apple IIGS Woz Edition, носещ подписа на друг от съоснователите на компанията Стив Возняк и др.

IMG_0019 IMG_0073IMG_0051
Специално лимитирано издание - Beatles Box за 795 долара
Специално лимитирано издание – Beatles Box за 795 долара

Естествено, и Стив Джобс не е подминат, като в музея са изложени някои от характерните за него принадлежности като дънки, маратонки и дори шише вода.

2015_1712153821 IMG_0048

Ето още няколко снимки от музея, както и карта с точното му местоположение.

IMG_0077museum1 applemuzeum4 mapЦената на билета за музея е 11 евро, а при следващото си пътуване до Прага със сигурност няма да пропуснем да го посетим.

Източник: iMagazin.cz

iPhone SE buy back article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.