Driving-distractions-resize

Глобиха шофьор, защото използва Apple Watch

#Новини
2015. 05. 29.

Шофьор в Квебек, Канада, беше глобен, защото използвал своя Apple Watch, докато карал автомобила си. Случката предизвика дебат дали интелигентният часовник трябва да се третира от закона като мобилно устройство или като часовник.

Джефри Максин бил глобен $120 и 4 контролни точки, защото използвал своя Apple Watch докато шофирал. Той твърди, че от часовника си сменял песните, които свързаният към аудио системата на колата му iPhone пускал. Според законите в Квебек “по време на шофиране е забранено използването на handheld устройства (буквално: устройства, които се държат с ръка, мобилни устройства), включващи телефонна функция.” Използването на Bluetooth слушалки или hands-free е разрешено.

Според една интерпретация на този член от закона, технически Максин не нарушава закона, тъй като неговото мобилно устройство – iPhone, се намира на друго място в автомобила. Ето и коментара на глобения:

Apple Watch не е толкова мобилно устройство – това е часовник. Той е на китката ми. Тук е противоречието.

В повечето държави законите са направени така, че да предпазват шофьорите от разсейване. Законодателствата обаче не могат да се развиват с толкова бързи темпове, колкото технологиите, и сравнително нови устройства, като смарт часовниците, не се споменават в законите. Въпросът е дали усъвършенствани интелигентни часовници като Apple Watch, които позволяват възпроизвеждане на функциите на смартфона, трябва да бъдат разглеждани като уреди, разсейващи шофьорите.

В нашия Закон за движение по пътищата е записано:

На водача на моторно превозно средство е забранено да използва мобилен телефон по време на управление на превозното средство, освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участие на ръцете му.

Как биха разтълкували този текст родните катаджии, предстои да разберем с идването на Apple Watch в България.

Източник: AppleInsider, снимка: driving.co.uk

Добави коментар