imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Да си припомним QuickTake – първият скок на Apple в цифровата фотография


Годината е 1994 година, а това причудливо устройство е Apple QuickTake 100. Някои от вас може би го виждат за първи път, но други със сигурност са чували за него. Тук ви припомняме първия опит на Apple за навлизане в цифровата фотография.

Тези от вас, които имат спомени от 1994 година, сигурно свързват този период с похода на Пеневата чета по американските терени и басейни, левачката на Стоичков, еуфорията по площадите и т.н. По улиците още преобладаваха Ладите и Москвичите, а iPhone-ите на онова време бяха грамадни мобифони, които тежаха колкото днешните телевизори. По това време цифровата фотография беше непозната за мнозина и отричана от други. Тогава от Apple показаха QuickTake 100– една от първите цифрови камери на пазара.

snap10На външен вид тя прилича малко на бинокъл. Няма екран, където да виждаме снимките, а след само 8 снимки с максимална резолюция (или грандиозните 0.3 мегапиксела) паметта се запълва. QuickTake просъществува едва три години, а след завръщането на Стив Джобс в Apple през 1997 година, заедно с няколко други не-компютърни продукта, устройството беше загърбено. Две десетилетия по-късно, Apple предизвика революция в начина, по който правим снимки, благодарение на компактната и същевременно много добра като характеристики камера на iPhone.

Днес QuickTake е считан за един от най-големите провали на Apple и често е сравняван с други доста неуспешни модели на компанията: персоналният асистент Newton и гейминг конзолата Bandai Pippin. Time magazine обаче нареди QuickTake в своята класация на 100-те най-важни устройства от 1923 година насам.

Quicktake_200_frontКамерите от QuickTake серията не са конструирани от Apple. QuickTake 100 и 150 е разработен от Kodak, а на QuickTake 200, която малко повече прилича на цифров фотоапарат и има екран на гърба си – от Fujifilm.

Първият модел, QuickTake 100, е представен през 1994 година и може да събира 32 снимки с резолюция 320х240 или 8 снимки с най-високата резолюция 640х480. Цената на устройството е повече от $700. То има вградена светкавица, но няма контрол на фокуса или зума. QuickTake 100 няма опция за изтриване на отделни снимки, а само копче, с което можете да премахнете всички снимки наведнъж. QuickTake 100 и 150 са съвместими както с Macintosh, така и с Windows.

QuickTake 200, представен през 1997 година, е значително подобрен. Произведеният от Fujifilm модел позволява контрол на фокуса и апертурата и може да съхранява изображенията на карта с памет.

Ето и няколко снимки, направени с QuickTake.

Снимка: Franny Wentzel
Снимка: Franny Wentzel
Снимка: Franny Wentzel
Снимка: Franny Wentzel

Свързвам QuickTake с Newton ерата на Apple – беше като от бъдещето, но не съвсем. Беше едновременно изпреварил с много времето си и “заседнал” в слабата технология на тези години.

– казва Роб Льофебр от Cult of Mac.

QuickTake беше топузесто парче сива пластмаса, което изглеждаше като нещо от старите серии на Battlestar Galactica. Нещо като странен монокъл, който прави наистина лоши снимки. Но по това време не ми пукаше – това беше магическо устройство, което ми позволи да погледна в бъдещето, в което живеем днес, а цифровата фотография е просто “фотография”.

– допълва той.

Източник: Cult of Mac

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.