imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Доналд Тръмп ще „накара“ Apple да произвежда в САЩ


Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп е известен, с меко казано, ексцентричните си изказвания. Политикът обикновено взима на прицел малцинствата в Щатите, но ето, че портфолиото му се допълва от…Apple. В реч, издържана в типичния за него патос и популизъм, Тръмп атакува ръководството на компанията от Купертино.

„Ще накараме Apple да произвежда проклетите си компютри в тази държава, а не другаде!“, са точните думи на републиканеца. Естествено, уточнение как точно ще се случи това, липсва. Тръмп обаче подплати позицията си с предложение за въвеждане на данък от 35% върху компаниите, които произвеждат стоки отвъд океана.

Типичните за Доналд Тръмп сцени сложени настрана, Apple всъщност има активно ресорно производство в САЩ. Mac Pro се сглобява и доошлайфа във фабрика, намираща се в Остин, столицата на щата Тексас. Във всички останали случаи, компанията от Купертино разчита на висококачествени фабрики в Китай за производството на продуктовото си портфолио.

Доналд Тръмп

Тази тема не е нещо ново. През 2011 стана известен един особен диалог между вече покойния Стив Джобс и президента на САЩ Барак Обама. На запитването от страна на Обама какво трябва да се направи, за да може iPhone да се произвежда в САЩ, Джобс поклаща глава. „Тези работни места няма да се завърнат никога“, лаконично отвръща той.

Причината далеч не се корени в по-евтините условия в Китай, изтъкват анализатори. Американското производство просто е свило обема си и към настоящия момент изостава като ефективност и гъвкавост в сравнение с китайските фабрики. С други думи, то е подходящо за по-ограничени „задачи“ – каквато е и причината Apple да върне производството само на Mac Pro в Тексас през 2013 г.

Mac Pro

Верен на реториката си обаче, Доналд Тръмп не отчита тези параметри. „Имаме толкова невероятни граждани в тази страна – умни, досетливи, енергични, просто страхотни“, изтъкна той по време на речта си в Liberty University, Вирджиния.

Интересното е, че това не е първата заигравка на Тръмп с Apple. По време на изборите през 2012 г., той отново спомена компанията от Купертино, този път в интервю с Fox News. Фокус на призива му отново беше центрирането на производството на Apple в САЩ, но предадено с по-мек тон. „Би било чудесно, ако Тим Кук обмисли изграждането на фабрики в САЩ“, бяха думите на Доналд Тръмп.

Източник: The Verge; Cult of Mac. Главно изображение: Business Insider. Mac Pro изображение: Josh Valcarcel/Wired.

iPhone X vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.