imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Еволюцията на Mac за 30 години


Докато всички в момента говорят за софтуера, представен на WWDC 2015, ние ще ви припомним някои от най-запомнящите се хардуерни достижения на Apple. Ето едни от емблематичните за компанията Mac компютри.

Започваме от първия Mac – Macintosh 128K. Родоначалникът на Mac семейството е представен през 1984 година, а за популяризирането му голяма роля играе неговата реклама – издържана в духа на романа на Оруел “1984” и режисирана от Ридли Скот.

През 1987 година Macintosh II става първият Mac с цветен дисплей. Има и два флопи диска:)in-1987-the-apple-macintosh-ii-became-the-first-mac-to-support-a-color-display-also-note-the-second-floppy-disk-drive

Macintosh Portable е първият персонален компютър на Apple, захранван от батерия. Неговата цена от $6500 и тегло от 7.2 кг обаче не го правят нито особено преносим, нито кпй знае колко успешен.macintosh-portable-cover

Когато говорим за преносими компютри на Apple, не може да не споменем PowerBook серията. Представени през 1991 година, PowerBook компютрите са революционни за времето си и още през първата година на съществуването си и носят на Apple приходи от над $1 млн.5246080747_810c9536cf_b

Юбилейният Mac за 20 годишнината на Apple. За него вече сме писали тук и тук.tam-apple-pop-up-museum-in-atlanta-1

Цветните iMac компютри са емблематични за всеки Apple фен. Първият продукт на компанията, предназначен за широката публика, след завръщането на Стив Джобс.

Flickr / Lady Madonna
Flickr / Lady Madonna

iBook, представен през 1999 година. Дизайнът напомня на iMac, но някои критици го оприличават на седалка за тоалетна чиния.

Apple / AP
Apple / AP

Power Mac G4, предшественикът на Mac Pro, е плод на ранното сътрудничество между Стив Джобс и Джони Айв и е определян като първия персонален суперкомпюър на Apple.

Apple unveils new G4 computer
Apple / Getty Images

iMac G4 от 2002, известен и като “iLamp”, е предлага изключително гъвкави възможности за регулиране на екрана.

FLICKR, DENNIS BREKKE
FLICKR, DENNIS BREKKE

През 2005 година Mac Mini става първият Apple компютър, който се продава без монитор, клавиатура и мишка.

Flickr / Richard Thomas
Flickr / Richard Thomas

Първият MacBook се появи през 2006 година в два цвята – бял и черен, и се превърна в най-продавания Macintosh в историята.

Flickr / Jespm
Flickr / Jespm

Джобс представи първия MacBook Air през 2008. Той проправи пътя за следващите модели от тази серия, които и до днес се радват на огромен успех.

Wikimedia
Wikimedia

През 2012 Apple показа най-тънката си версия и на настолен компютър – изключително красивия нов модел iMac.

Apple
Apple

Този цилиндър е настоящият Mac Pro – изключително мощна професионална машина, която обаче, както всеки Apple продукт, има и характерен, запомнящ се дизайн.

Apple
Apple

Последен в тази поредица слагаме новия MacBook. Макар и все още да не се е превърнал в емблематичен за историята на компанията от Купертино, вярваме, че някои от неговите компоненти ще преодолеят теста на времето.MacBook_coverИзточник: Business Insider

Beoplay Voucher articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.