imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Ето как еволюира технологията за последните 30 години


BestReviews.com в партньорство с Harvard Innovation Lab създадоха видео, което илюстрира технологичната еволюция за последните 30 години.

Любопитното gif-че показва отрупано с най-различни устройства и вещи бюро, което постепенно се изчиства и на него остават само един MacBook, iPhone и слънчеви очила.

zBANAHmАко се вгледаме внимателно, можем да видим как всяка една от вещите, показани в началото, постепенно губи своята първостепенна роля в живота ни и се превръща в компютърно приложение. Глобусът става на Google Maps, пощенските пликове минават онлайн, калкулаторът се трансформира в Excel, енциклопедията става на Wikipedia и т.н. Така постепенно всички неща се прехвърлят от плота на бюрото към работния плот на компютъра.

Ето още няколко технологични трансформации, които се случиха за последните 30 години:

  1. Музикалните плеъри

Uls2kvNПрез 1979 година, Sony Walkman беше лицето на иновативните технологии. Изведнъж музиката стана толкова преносима! (нищо, че повечето касетките можеха да съдържат запис до 1 час, а и трябваше да ги обръщате, ако си спомняте…) Сега музикалните плеъри, като новия iPod touch, се превърнаха в супер-елегантни устройства, които могат да съхраняват хиляди песни, игри и всевъзможни приложения. А стриймването на музика и услугите, като Apple Music, чукат на вратата, така че скоро можем да очакваме допълнителни трусове в сферата на музикалните плеъри.

  1. Конзолите за игри

jZLYqUtПомните ли конзолата отляво? Да, това е 8-битова Nintendo Entertainment System, излязла на пазара през 1985 година (е, в България беше малко по-късно), на която едно време играехме Super Mario. Днешните конзоли нямат нищо общо с този ретро топуз. Xbox One, PlayStation 4 и Nintendo Wii са лидерите на пазара, но не бива да пренебрегваме и смартфоните, на които масово се играят най-различни игри.

  1. Преносът на данни

YavkRJbАко попитате някое 10-12-годишно дете “Какво е дискета?” или “Какво е флопи диск?”, то едва ли ще знае отговора. Нека припомним, че флопи дисковете бяха универсалният избор за пренос и съхраняване на данни от 1970 до 90-те години, когато “застъпиха” CD-тата. Сега USB флашките увеличиха обема на информацията, която можем да прехвърлим, от 1.44 MB до над 2 TB! А тенденцията е все повече информацията да се прехвърля по мрежата, без използването на специално устройство.

  1. Преносимата стерео уредба

W4EZoNuГледали сме по филмите как, през 80-те, почти всеки средностатистически чернокож от Харлем се придвижва по улиците с голяма стерео уредба на рамо. Днес безжичните колонки със значително по-малки размери, като Jawbone Jambox Mini, в комбинация със смартфон, вършат същата работа.

  1. Телевизорите

ngSXye3Телевизорите изминаха много дълъг път от 1971 година до сега. Мина времето на черно-белите устройства с кинескоп. Сега вече има LCD, LED, OLED и Plasma със всевъзможни по форма и размери екрани.

  1. Фотоапаратите

TvayKC5Все по-рядко виждаме хора, които снимат с фотоапарати. Това е още един красноречив пример как смартфоните постепенно изместват всички останали устройства.

  1. Персоналните компютри

def12C7В тази категория смеем да не се съгласим с eBay, които са поставили Apple Macintosh II от края на 80-те, който е заменен от Microsoft Surface Pro. Таблетите все още не са навлезли в нашето ежедневие до такава степен, че да оспорят централната роля на компютъра. Колкото до еволюцията на компютрите през последните 30 години, можете да погледнете тук (вярно, става въпрос само за Mac компютрите, но нали сме Apple фенове:)).

Можем само да предполагаме какво ни очаква през следващите 30 години. Ще видим дали нещата, които постепенно се прехвърлиха от физическия свят на бюрото във виртуалния свят на компютъра и смартфона, няма отново да се озоват по рафтовете на магазините. Или пък, все повече аспекти от живота ни ще се случват онлайн.

Източник: BestReviews.comeBay

MBA vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.