imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Един от първите Apple компютри се продава на търг


Apple I е първият компютър на Apple, като 200-те произведени бройки са сглобени лично от Стив Джобс и Стив Возняк. Аукционна къща Christie’s пусна на търг една от малкото останали такива машини.

Стартовата цена, на която е обявен Apple I компютърът, е 240 000 паунда (326 000 евро), а се очаква в крайна сметка да бъде продаден за около 680 000 евро. Предполага се, че в момента са останали едва около 50 Apple I компютъра, което прави тяхната цена още по-висока. През миналата година един от тях беше продаден за рекордните $905 000 (800 000 евро).

CSK_11675_0018_003.jpgApple I е първият компютър, разработен от Стив Джобс и Стив Возняк през 1976 година. Произведени са само 200 бройки, които се продавали без опаковка, захранващ кабел и монитор. За да бъде финансирано създаването и пускането в продажба на машината, Стив Джобс продава своя микробус Volkswagen, а Возняк – своя модерен за времето си калкулатор HP-65.

apple1-manual-780x522Предлаганият от Christie’s Apple I е в комплект с много редките книжки с инструкции за него, включващи първото лого на компанията (показващо Исак Нютон под ябълковото дърво), нарисувано от третия съосновател на компанията Роналд Уейн. Компютърът не е включван от 2005 година, но от Christie’s предполагат, че може да бъде въведен в експлоатация отново, ако с това се заеме квалифициран професионалист.

cks_11675_0018_005.pngПо-рано ви разказахме историята на един Apple I, озовал се на боклука, а предлаганият в момента на аукцион такъв може да се превърне в един от най-скъпите компютри на компанията, продавани в историята.

Източник: Cult of Mac

iPhone SE prom article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.