imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Жена изхвърли Apple компютър, струващ $200 000


Боклукът за някои е съкровище за други. Жена от Калифорния, САЩ, предаде на фирма за рециклиране на електронни отпадъци стар Apple-1 компютър от 1976 година.

Дамата разчиствала гаража си и се възползвала от услугите на фирма, която да прибере за рециклиране старата й техника. Когато след няколко седмици работниците отворили предадените от жената кашони, с изумление открили рядакта колекционерска машина. Apple-1 компютърът е един от едва 200-те произведени от вида си. Това е първият продукт в историята на Apple, а дизайнът и изработката му са дело на Стив Возняк – съоснователят на компанията. За да бъде финансирано създаването и пускането в продажба на машината, Стив Джобс продава своя микробус Volkswagen, а Возняк – своя модерен за времето си калкулатор HP-65.

Наистина не можахме да повярваме на очите си. Помислихме, че е фалшив.

– каза Виктор Гичун, шеф на компанията за рециклиране, открила компютъра. От фирмата продали компютъра на частен колекционер за сумата от $200 000. Сега Гичун и неговите служители издирват мистериозната дама, изхвърлила редкия екземпляр, за да й дадат половината от тази сума, която й се полага. Тя обаче не оставила данни за контакт, което затруднява процеса.

Миналата година един от първите 50 произведени Apple-1 компютри бе продаден на търг за рекордните $905 000.

Източник: Business Insider

iPhone X vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.