imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Затвориха завод за фалшиви iPhone-и в Китай


Полицията в Пекин е затворила завод, произвел над 41 000 фалшиви iPhone-a на обща стойност от около $19 млн. Вижте подробностите тук.

Събитието се е случило през май, но властите в Китай разпространиха информацията едва вчера. В затворената вече фабрика са работили стотици служители и е имало шест поточни линии, произвеждащи фалшиви iPhone-и. По случая са арестувани девет души, сред които и женена двойка, за която се предполага, че е ръководила незаконното производство. Схемата на предприятието била следната: компоненти за смартфони втора употреба се преопаковали като нови iPhone-и за износ. Всичко това се случвало под прикритието на магазин за поддръжка на електроуреди. До разследването се е стигнало след сигнал на властите в САЩ, до където част от фалшивите устройства изглежда са достигнали. По време на полицейската акция през май от завода са иззети 1 400 фалшиви смартфона и голямо количество аксесоари. Все още не е ясно колко ментета на iPhone е произвела нелегалната фабрика и къде са се озовали те.

Китай от години има репутацията на страна, произвеждаща фалшиви стоки и случаи като този не помагат за изчистването на реномето й. През последните години се наблюдават известни услилия от страна на властите в Пекин за налагане на правата на интелектуалната собственост и борба с производството на ментета на извести марки. Популярността на Apple в Китай обаче е огромна и това понякога води до доста фрапиращи случаи. През 2011 година бяха открити фалшиви Apple магазини, изградени изцяло по подобие на истинските. Дори служителите, работещи там, мислели, че всъщност работят за Apple.

Източник: Reuters, главна снимка: Digital America

iPhone 8 prom article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.