imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple обяснява защо бъдещето принадлежи на USB-C порта


Както вече знаете, едно от най-впечатляващите неща в новия MacBook е неговият USB-C порт, който служи за почти всичко. Патент, подаден от Apple, обяснява как новият конектор ще превърне всички останали портове в отживелица.

Заявлението за патент, носещо името “Единен конектор за множество интерфейси” излага планове за мултифункционален конектор и схема, които “могат да намалят броя на конекторите, необходими на електронните устройства.”

Точно както USB-C порта на новия MacBook, изобретението на Apple използва собствен интерфейс и е способно да пренася както данни, така и захранване, като същевременно е съвместимо с технологиите от предишно поколение.

С подходящия адаптер портът ще може да работи с USB, USB2 и USB3; HDMI, DVI и DisplayPort; Ethernet; Thunderbolt и още много. От Apple дори предполагат, че конекторът ще смени Lightning стандарта.

Това обаче на този етап изглежда не особено вероятно. Lightning е само на малко повече от две години, а имаше много оплаквания от потребители, когато Apple изостави стария си 30-pin конектор за iPhone след 9 години на употреба.

Според някои издания предполагаемият iPad Pro, който се очаква да се появи на пазара тази есен може да включва както Lightning, така и USB-C порт, което открехва вратата за всякакви нови аксесоари.6a0120a5580826970c01b8d10ca44f970c-800wi-640x450

Цялостната концепция на новия конектор е да сложи край на настоящата система, където компютри, смартфони, таблети, фото камери и всякакви други устройства използват различни зарядни и различни кабели.

Това е причина електронните устройства да имат много конектори, което води до объркването на потребителя, може да доведе до оскъпяване и усложняване на устройствата и да придаде неоптимален външен вид на устройството. Затова е желателно да се намали броят на конекторите на електронните устройства.

– обясняват от Apple.

Заявлението за патент, подадено през октомври 2014 година и публикувано на 1 май, само по себе си не е доказателство, че Apple е единственият виновник за появата на USB-C порта, но донякъде подкрепя тези предположения, тъй като описаното в патента до голяма степен съвпада с характеристиките на USB-C порта.

Всички искаме да се сложи край на бъркотията от различни кабели и зарядни. Apple вече направиха крачка в тази посока, но докато новият порт се превърне в стандарт, ще изтече доста вода.

Източник: Cult of Mac, WIPO, Patently Apple

iPhone 8 prom article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.