imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Идва ли краят на Adobe Flash?


Още през 2010 година Стив Джобс надигна глас срещу Flash, заради неговата уязвимост и редица технически недостатъци. Сега отново на дневен ред излиза надеждността на плъгина на Adobe.

Алекс Стамос, директор по сигурността на Facebook, пусна кратко и ясно послание в Twitter, гласящо, че е време Flash да остане в историята. За разлика от Джобс, който през 2010 се разпростря в над 1600 думи, сега Стамос успя да се вмести в под 140 символа, но, в общи линии, идеята е една и съща.

Flash получи още един удар – този път от Mozilla. В момента Flash е временно дезактивиран в браузъра Firefox. Не е невъзможно да използвате плъгина, като за целта трябва да кликнете и да се съгласите, че сте готови да изложите вашия компютър на риск.Screen Shot 2015-07-15 at 1.27.14 PM

Пропуските в сигурността на Flash са изключително сериозни, а само през последната седмица от Adobe констатираха над 20 слаби места в своя плъгин. Миналия месец, Adobe трябваше да отстраняват бъг, позволяващ на хакерите да превземат операционната система, възползвайки се от уязвимостта на Flash. За радост, повечето атаки са насочени към Windows потребителите, но и Mac-овете не са напълно застраховани.

Apple има дълга история с Flash плъгина, както можете да видите и от писмото на Джобс от 2010 година. Тогава легендарният главен изпълнителен директор написа:

Наскоро от Symantec подчертаха, че Flash има един от най-слабите резултати по отношение на сигурността за 2009 година. Също така знаем, че Flash е най-честата причина, поради която Mac-овете забиват. Работили сме заедно с Adobe, за да отстраним тези проблеми, но те продължават вече няколко години. Не искаме да намаляваме надеждността и сигурността на нашите iPhone-и, iPod-и и iPad-и, добавяйки Flash.

През 2010 от Apple спряха да продават Mac компютри с предварително инсталиран Flash. Така потребителите могат да използват плъгина на собствена отговорност.

adobe-flash-deadАко се нуждаете от Flash във всекидневната си работа, едно от решенията е да използвате Google Chrome, където действа специална sandbox модификация на Flash. Това съвсем не значи, че системата ви ще бъде напълно защитена, но осигурява по-голяма безопасност в сравнение с използването на софтуера на Adobe при други браузъри.chrome

В Safari можете да използвате Click to Flash допълнението, което ограничава автоматичното пускане на Flash плъгина.

Друг вариант е да деинсталирате Flash изцяло. За целта, първо вижте версията на вашата операционна система (От менюто с ябълката в горния ляв ъгъл на вашия Mac изберете About This Mac) и изтеглете съответния деинсталатор.

Ако използвате OS X 10.6 или по-нова, натиснете тук.

Ако сте с OS X 10.4 или OS X 10.5, кликнете тук.

Деинсталирайки Flash, няма да се лишите от нормалната работа с вашия компютър, тъй като в днешно време влиянието на Flash за сметка на HTML 5 постоянно спада.

Източник: 9to5Mac

MBP vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.