imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Изпитайте доза Apple II носталгия с тези изключително редки програми и игри


Настоящето се основава на постигнатото през миналото. Безспорно, Apple може да се похвали с повече от впечатляващо настояще като най-скъпата компания в света. Но зад текущите постижения на Тим Кук и колегите му стоят десетки години история. Често ни става носталгично за миналото на Купертино – затова и на няколко пъти сме ви запознавали с интересни късчета от феномена Apple. Добър пример за това е как точно е еволюирал Mac за 30 години или пък свързването на минало и настояще между Mac OS 6.0.1 и iPad Air 2.

Този път ще се гмурнем още по-дълбоко във водите на историята и ще ви предложим пътуване към ерата Apple II. Apple II излиза на пазара през далечната 1977 г., а производството му е спряно през 1981 г.

Apple II игри и програми.

За щастие, полезността на интернет се корени и във възможността да съхранява всички тези елементи от миналото, които бихме поискали да изживеем отново някой ден. Неправителствената организация Internet Archive отговаря на името си и е мащабна „библиотека“ на всякакъв архаичен софтуер. Каталогът на ентусиастите от Сан Франциско включва и над 600 програми и игри за Apple II.

Архив с Apple II игри.

Още по-добрата новина е, че Internet Archive ни предлагат емулатор, вграден в самия браузър на потребителя. С други думи, не ни е нужно нищо друго, освен да изберем желаната от нас Apple II програма и да я подкараме: 39 години след появата на Apple II на бял свят! Пълният архив с програми и игри може да видите тук.

От Internet Archive уточняват, че доблестното съхраняване на Apple историята е дело на 4am – анонимен Apple фен (или потребителски колектив). Именно 4am курира софтуера и подбира кои програми и игри да бъдат качени. Непознатият почитател на Apple II (или може би почитатели), със сигурност е доста вещ в занаята си. Каталогът със софтуер ни представя едни от най-редките и трудни за намиране Apple II програми.

Apple II игри

Не остава нищо друго, освен да впрегнем клавиатурите си и да се отдадем на едно носталгично Apple преживяване. Приятна игра!

Източник: Archive.org, VentureBeat.

iPhone X vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.