imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Използвайте по-ефективно вашия Mac с Automator


За първи път приложението Automator се появи в признатата за най-успешна MacOS X Tiger. Без да се лутате в дебрите на програмирането, лесно и бързо можете сами да организирате персонализирани работни потоци.

На повечето от нас, които работят на Mac ежедневно, ни се налага извършването на еднотипни действия. Това не само е времеемко, но и направо досадно. Automator ви спестява подобни процеси, като позволява да заложите изпълнението им само чрез плъзгане и пускане на елементи върху прозорец.

Какво точно обаче е Automator?

Най-простичко казано, Automator е инструмент.

Функцията е част от всички операционни системи след OS X Tiger и ви дава възможността да си изградите персонализирани работни потоци. Може да ѝ възложите както прости, така и сложни задачи – от преименуване на файлове в дадена папка, до комбиниране на отделни PDF документи или конвертиране на филми от един формат в друг (с помощта на QuickTime).

Нужно е просто да зададете параметрите на процеса, който искате да автоматизирате, и Automator ще го извърши вместо вас след това.

Какви точно са ползите от използването му?

 Automator съчетава две огромни ползи за всеки Mac OS потребител. Първо, функцията премахва необходимостта да задавате досадни, повтарящи се задачи ръчно – спестявайки време и усилия. Второ, чрез него може да създавате работни потоци само и само чрез плъзгане и пускане. С други думи, не ви се налага да пишете какъвто и да е код.

imagesНещо повече – в OS X Yosemite има ново допълнение към Automator, което позволява и гласовото подаване на команди (“Dictation”). Така буквално можете да „кажете“ на вашия Mac какво да прави, използвайки Automator за всички тези задачи, които с удоволствие бихте видeли автоматизирани.

Как мога да конфигурирам своя собствен Automator?

Първо, стартирайте Automator, който се намира във вашата Applications папка. След това изберете File > New. Оттам можете да селектирате какво точно действие искате да бъде автоматизирано. Действията са разделени по вид, а понякога – и според точния метод на тяхното прилагане. Ако погледнете в най-левия прозорец на вашето „Library”, ще откриете всички категории на действия.

Избирайки някоя от категориите, в следващия панел ще видите изброени действията, които спадат към нея. Следва само да селектирате това, което желаете и да го прехвърлите в главния прозорец.

Нужно е да се отбележи, че действията на Automator винаги се извършват последователно. Тази последователност е определена от реда, в който са разположени в главния прозорец. Приключвайки с една стъпка, започва друга, и понеже всеки елемент е внимателно „навързан“, трябва да следвате логическия ред.

За да проверите дали сте конфигурирали всяка стъпка, може да натиснете бутона „Step” в лентата с инструменти. Ако желаете да проверите целия алгоритъм от стъпки, който сте създали, е нужно да използвате бутона „Run”.

Automator за напреднали: Apple Scripts

 Вече споменахме, че не е нужно да пишете какъвто и да е код, за да използвате Automator повече от успешно. За тези от вас, които желаят нещо по-екстремно обаче, Automator може да работи и чрез Apple Scripts. Това позволява автоматизирането на още по-специализирани процеси.

Кратък пример за това: може да създадете папка на работния плот така, че при създаването на нов документ в нея, това да бъде отразено чрез бележка в организационното приложение Evernote.

След всичко това, може би е редно да ви покажем Automator в действие и как функцията ви спестява време и усилия, които лесно може да пренасочите към друга част от вашето ежедневие.

Да кажем, че качвате изображения на уеб сайт или в презентация и искате те да бъдат в точно определен размер. Ето как благодарение на Automator ще можете да преоразмерявате тези файлове, когато ги пуснете в определена папка.

Отворете Automator от папката Applications и изберете File > New.

От прозореца, който ще се появи, маркирайте Application.Screen Shot 2015-07-05 at 9.17.23 AM

В Library, кликнете на Files and Folders и плъзнете Copy Finder Items в главния прозорец.

Кликнете върху падащото меню „‘To“, изберете Other и създадйте нова папка в Pictures, наречена „Преоразмерявани.“

Добавете Rename Finder Items действие за работния процес, като плъзнете тази опция отляво надясно. Изберете Add Text от падащото меню и напишете “-resized“ в полето, което ще се появи.

Кликнете върху Photos раздела под Library, и плъзнете командата Scale Images към работния процес.Screen Shot 2015-07-05 at 9.25.41 AM

Изберете Don’t Add от диалоговия прозорец за предупреждение, тъй като ние вече сме задали да копираме файловете в работния процес.

Въведете ширината на преоразмерява на изображението в полето, ако искате да промените размера на конкретна ширина, или изберете процент от падащото меню.

След това, изберете File > Save и задайте име на вашия работен процес.

Сега, всеки път, когато пуснете изображението върху новото приложение, то ще бъде копирано и  преоразмерявано в папката.

Това е само една минимална частица от функционалностите на Automator. Ако се поразцъкате из приложението, ще видите, че със сигурност има нещо и за вас в него, благодарение на което ще можете да улесните работата с вашия Mac.

iPhone SE buy back article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.