imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Има Apple Watch Edition за $17 000, а защо не луксозен iPhone?


Можете да си купите “златен” iPhone 6, но той няма да се отличава по нищо, освен цвета, от моделите в “астро сиво” или “сребърно”. След като Apple произвежда луксозна версия на своя часовник за $17 000, защо от компанията не предлагат и подобен iPhone?

Вече сме писали за Apple Watch Edition, скъпият и луксозно изработен часовник, който обаче не се различава по нищо в своите функционалности от далеч по-евтините модели на Apple Watch. В нишата на суперлуксозните смартфони, единствената компания, която има сериозно присъствие, е Vertu.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Моделът Vertu Signature Touch има характеристики като екран с покритие от сапфирено стъкло и титаниев корпус, ръчно облицован с телешка кожа. Освен това всеки, закупил това бижу, може да ползва услугите на служител на Vertu, който да бъде негов личен “консиерж” (помощник), само с едно натискане на страничния рубинен бутон на телефона. Въпросният служител може да ви помогне за всевъзможни капризи – от намирането на шивач до резервация на самолетен билет в последния момент.

Vertu Signature Touch; снимка: Wired.co.uk
Vertu Signature Touch; снимка: Wired.co.uk

Във вътрешността на Vertu Signature Touch, под телешката кожа и сапфиреното стъкло, се крие един доста стандартен телефон с Qualcomm процесор и 64 GB пространство за съхранение. Батерията и камерата също не блестят с особено качество, но цената му може да достигне до $19 000. Това наистина е една луксозна вещ, макар и да представлява обикновен смартфон, покрит с изискани материали. Някои хора биха си задали въпроса: Защо, след като Apple може да направи толкова луксозен Apple Watch, няма iPhone 6 Edition?

Представете си iPhone с корпус от злато или титан (материал, с който Apple са работили преди – в PowerBook G4). Или такъв, изпълнен в същата кожа, използвана за каишките на Apple Watch. Разбира се, има и технически детайли, които трябва да бъдат изпипани за създаването на подобен телефон, като например борбата с прегряването или теглото на телефона.

Някои компании, като Gold Genie, предлагат позлатени iPhone-и.
Някои компании, като Gold Genie, предлагат позлатени iPhone-и.

Знаейки за вниманието, което отделя Apple към всеки детайл, едва ли ще има технически пречки за създаването на iPhone Edition. Въпросът е дали с произвеждането на подобни суперскъпи продукти, Apple не бяга от първоначалната концепция на компанията?

Още през 70-те години визията на Стив Джобс е, че технологията трябва да се демократизира – всеки да има собствен компютър – нещо, което тогава е звучало като лудост. Продуктите на Apple никога не са били най-евтините, но винаги са били сравнително достъпни за качеството, което предлагат. Едва ли Стив Джобс някога си е мислел, че компанията ще предлага Apple Watch Edition за $17 000, който само 1% от населението може да си позволи.

Източник: iMore

iPad 6 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.