imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Поглед назад във времето: историята на iOS в снимки и факти


На Световната конференция на разработчиците на Apple WWDC 2016, която ще се проведе от 13 до 17 юни очакваме да видим появата на iOS 10. Нека обаче отправим поглед назад във времето и да си припомним предишните версии на емблематичната мобилна операционна система на Apple.

Смятаме, че след като ви показахме еволюцията във времето на OS X и на iTunes, няма как да пропуснем и iOS.

iPhone OS 1

steve-jobs_2028031c-large_trans++6f7LZ7seCW96zliyTYX6ViIMpBIiS72GQ3QPBtusw-sВсичко започна през 2007 година, когато беше представен първият iPhone. Той нямаше 3G, копиране и поставяне, прикачени файлове към имейлите или MMS. Нямаше и приложения от други разработчици, освен Apple. Въпреки това, iPhone внесе революция в мобилните телефони и въобще начина, по който комуникираме.

Ъпдейт на iPhone OS 1 позволи на потребителите за пръв път да закупуват музика на устройството (през Wi-Fi връзка) чрез iTunes Music Store, както и да правят собствени мелодии.

iPhone OS 2

iphone3gs_3023983c-large_trans++6f7LZ7seCW96zliyTYX6ViIMpBIiS72GQ3QPBtusw-siPhone OS 2 донесе появата на App Store, с който получихме достъп до разнообразни игри и приложения от различни разработчици. Операционната система вървеше с iPhone 3G от 2008 г., с който можехме да разчитаме на интернет достъп, дори и когато не сме на място с Wi-Fi връзка.

iPhone OS 3

iphone-features-7_1420175c-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfNLcWatHis1V_3CKt3MGAYПрез 2009 г., с iPhone 3GS, копирането и поставянето най-сетне станаха част от мобилната операционна система на Apple. Друга новост бяха MMS-ите и възможността за закупуване на филми, ТВ предавания и аудиокниги през iTunes. За пръв път се появиха и in-app purchase-ите (покупките в рамките на приложението).

iOS 4

iphone_1652520c-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfNLcWatHis1V_3CKt3MGAYТова е първата операционна система, носеща името iOS, а промяната в името е свързана с появата на първия iPad. Мултитаскингът (работата с няколко приложения едновременно), както и папките за съхранение на приложения, бяха от най-запомнящите се iPhone функции за 2010 г.

iOS 5

download_multipli_ios5-414x621В iOS 5 от 2011 г. своя дебют направи гласовият асистент Siri, а другите основни нововъведения, оставащи актуални и до днес, бяха iMessage и iCloud.

iOS 6

iPhone-5-iOS-6-mainВ iOS 6 Google Maps отстъпи своето място на картографското приложение на Apple – Maps, което в началото не беше особено функционално. Siri получи няколко нови възможности, а се появи и Passbook – приложението на Apple за съхраняване на бордни карти, билети и купони.

iOS 7

ios6andios7_3024214c-large_trans++6f7LZ7seCW96zliyTYX6ViIMpBIiS72GQ3QPBtusw-siOS 7 от 2013 г. беляза най-съществената промяна в дизайна на мобилната операционна система на Apple от създаването й. Едно от най-удобните нововъведения беше Control Center, който продължаваме да ползваме и днес. Благодарение на него, можем само с едно движение да получим достъп до редица ключови настройки и опции на нашия iPhone, като Wi-Fi, Bluetooth, Airplane Mode, яркостта на дисплея и т.н.

iOS 8

healthkit_2928917c-large_trans++6f7LZ7seCW96zliyTYX6ViIMpBIiS72GQ3QPBtusw-sВградената операционна система на изключително успешните iPhone 6 и iPhone 6 Plus за пръв път включваше HealthKit и HomeKit за следене на здравословните показатели и контролиране на свързаните с интернет домашни уреди. iOS 8.4 пък маркира дебюта на услугата за музикален стрийминг Apple Music. iOS 8 беше много добре приета от потребителите, като два дни преди излизането на следващия по-мащабен ъпдейт (iOS 9), 87% от Apple устройствата се бяха оборудвали с нея.

iOS 9

ios9_3352604b-large_trans++pJliwavx4coWFCaEkEsb3kvxIt-lGGWCWqwLa_RXJU8Можете да си припомните по-подробно новостите в iOS 9 тук. Ако трябва да ги обобщим, най-важните от тях бяха: новият системен шрифт, Low Power режимът, новото Notes приложение и новите мултитаскинг опции за iPad.

Впоследствие бяха добавени Night Shift режимът, както и възможностите за защитаване на бележки в Notes с парола.

За разлика от предишни случаи, за бъдещата iOS 10 се знае много малко. Затова нека изчакаме още десетина дни, за да видим с какво ще ни изненадат от Apple.

Източник: The Telegraph

The Mall Bday articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.