imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Какво видяхме от Apple през 2015 година?


2015 г. вече е към края си, което означава, че е време за обзори и равносметки. И така, нека обобщим какво видяхме от Apple през тази година.

2015 година беше доста динамична за почитателите на Apple. Видяхме появата на дългоочаквани продукти, които направиха годината доста по-интересна от последните няколко. Акцентът определено трябва да бъде поставен върху 12 инчовия MacBook, Apple Watch, новото Apple TV, iPad Pro и Apple Music. Разбира се, не бива да оставяме на заден план и последното поколение iPhone-и, което беше представено тази година. Но нека разгледаме тези продукти един по един.

MacBook

MacBook_coverНа 9 март 2015 г. Apple представи най-иновативния си лаптоп от доста време насам. 12 инчовият MacBook е първият преносим компютър на компанията, който се предлага в три цвята – златен, сребърен и астросив. Дизайнът и техническите характеристики на MacBook носят толкова иновации, че мнозина анализатори изразиха мнението, че този лаптоп ни показва какво ще е бъдещето в областта на преносимите компютри. MacBook няма вентилатор, има само един USB-C порт, който служи едновременно за зареждане, свързване на периферни устройства – общо взето, за всичко.

MacBook_USBКлавиатурата на 12.9 инчовия MacBook ползва новия butterfly принцип, благодарение на който тя е по-тънка и компактна. Force Touch и Force Click също са част от палитрата от иновации, вградени в този компютър. Ние харесваме този MacBook не само защото неговата рождена дата е същата като на imagazin.bg. Най-тънкият и лек лаптоп, който Apple някога е правил, възроди чистата MacBook гама (тук не става въпрос за Air и Pro), чиито предишни представители бяха изключително успешните бял и черен MacBook oт 2006 година.

Apple Watch

applewatchВъпреки, че интелигентният часовник на Apple беше представен през септември 2014 година, той се появи на пазара шест месеца по-късно – през април 2015 г. С този продукт Apple навлезе в непозната досега за компанията територия – тази на умните часовници. Продажбите на Apple Watch първоначално започнаха в 9 държави, а броят на страните, където часовникът се предлага, постепенно се увеличава. Предстои да разберем кога и в България ще можем да видим с очите си този Apple продукт. Характерно за Apple Watch е, че се предлага в два размера (38 мм и 42 мм), както и в различни модификации в зависимост от каишката, като цената на устройството може да варира между $349 и $17 000.

iPad Pro

iPad-Pro-Tim-Cook-cover-746x419Стигаме до акцентите от септемврийското Apple събитие, което имахте възможност да проследите заедно с нас на живо. Тук започваме от големия 12.9 инчов iPad Pro, който наскоро тествахме. iPad Pro, заедно със стилуса Apple Pencil, беше избран за едно от най-добрите изобретения на 2015 година от списание TIME. Със своя A9X процесор, iPad Pro е най-мощното iOS устройство, правено някога. Огромният 12.9 инчов Retina дисплей с 5.6 милиона пиксела пък е удоволствие да се наблюдава. Тим Кук заяви, че iPad Pro може да замени РС-то за много потребители. Макар и на този етап това да е трудно осъществимо, този таблет чертае един нов път за развитие на постоянно спадащите през последните години продажби на iPad. iOS също ще трябва да се адаптира към това мощно устройство, за да може iPad Pro да навлезе наистина сериозно в корпоративната и професионална среда. След като вече ползвахме iPad Pro, можем да кажем, че сме оптимисти.

Apple TV

Apple-TV-2Дълго чакахме появата на новото Apple TV – цели три години. Това чакане си заслужаваше, тъй като новото устройство наистина е впечатляващо. Можете да прочетете неговото ревю тук. Също като iPad Pro и 12 инчовия MacBook, новото Apple TV показва бъдещата насока, в която ще се развива телевизията. “Бъдещето е в приложенията”, казаха от Apple и направиха Apple TV със собствен App Store, tvOS и Bluetooth дистанционно със Siri бутон. Новото Apple TV вече официално се превърна от “хоби проект”, както казваше Стив Джобс, в наистина сериозно начинание.

iPhone 6s и iPhone 6s Plus

iPhone-6s-megerkezett-cover-746x419Новите iPhone-и имат тежката задача да се опитат да повторят огромния успех на iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Засега изглежда, че се справят доста добре. Въпреки рефрена “Единственото, което променихме, е всичко” от Apple по-скоро спазиха максимата “Защо да променяме нещо, което работи перфектно” – поне външно. Новите iPhone-и не се различават особено по дизайн от своите предшественици – изключваме, разбира се, розово златната опция и подсиления корпус, който вече съвсем не се огъва. Най-голямата разлика между iPhone 6 и iPhone 6s е невидима, както вече ви съобщихме. Макар и 3D Touch все още да не е навлязла във всички приложения, перспективите пред технологията са огромни. Новите iPhone-и ни зарадваха и с някои допълнителни екстри като страхотната камера на устройството, Live Photos опцията, както и още по-бързия A9 чип.

Apple Music

Apple-Music-3В обзора на най-важните Apple събития за 2015 г., няма как да пропуснем и появата на Apple Music – услугата за музикален стрийминг на Apple. Със своите над 30 милиона песни, радио Beats 1, възможност за офлайн слушане и семеен абонамент, Apple Music стартира сравнително успешно. Дали обаче ще успее да се пребори с конкуренцията на Spotify, предстои да разберем. Apple Music очерта и друга важна тенденция, тъй като приложението вече тръгна и за Android потребителите. Така Apple вече излезе от рамките на iOS. Ще видим докъде може да стигне тази експанзия. Още един въпрос, който Apple Music постави е дали услугата постепенно няма да измести необходимостта от iPod. Според мнозина, бъдещето принадлежи на музикалния стрийминг, а iPod ще остане сред златните продукти в историята на Apple.

Други

iPod-touchОсвен основните акценти от 2015 г., които вече ви показахме, тази година Apple пусна още няколко продукта. MacBook Air и MacBook Pro бяха обновени, а през есента се появиха и нови впечатляващи 21.5 и 27 инчови iMac компютри. Освен това, iPad mini 4 и шестото поколение iPod touch ще се опитат да възродят продажбите на малките таблети и iPod-ите. В края на годината станахме свидетели и на появата на новите безжични аксесоари на Apple – Magic Mouse 2, Magic Trackpad и Magic Keyboard. През декември видяхме и калъфа с батерия за iPhone на Apple, който бързо получи прякора “гърбицата” и според мнозина няма характерния за Apple бляскав дизайн.

Времето ще покаже кой ще се превърне в “Apple продукт на годината”. Ние бихме номинирали iPad Pro, Apple TV и MacBook. А вие?

Beoplay Voucher articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.