imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Какво символизира дизайнът на Command бутона на Apple


Command бутонът е копчето, което Мас потребителите натискат, за да активират кратките команди на своя Apple компютър. Тук ще ви разкажем интересната история, която стои зад неговия дизайн.

По време на Bloomberg Businessweek Design конференцията Сюзан Кеър, която е работила по много от оригиналните иконки за приложенията на Apple през 80-те години, обясни как се е стигнало до избора на точно този символ за command бутона. През 1983 година Стив Джобс видял падащото меню в програмата MacDraw и изразил недоволството си, че символът на Apple се използвал прекалено често.

Command бутонът се нуждаел от нова иконка, но да се подбере точният символ за дума като “command”, която няма физическо измерение, била не лека задача. Кеър споделя, че е премисляла много опции – от Десетте Божи заповеди (на английски commandments) до фигурата на полицая, раздаващ команди. Когато Кеър решила да отвори речник на символите, се натъкнала на извития символ, който и до днес е изрисуван върху command бутона на клавиатурите на Mac компютрите.susan-kare-command-key

Какво обаче символизира този символ? Туристическа забележителност в Швеция.

susan-kare-command-key-1Кеър разбрала чак след години, че символът се базира на покрива на средновековен шведски замък. Тя твърди, че го избрала, защото “някак си наподобява на четирилистна детелина”.

Източник: Business Insider

Beats Voucher articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.