imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

7 съвета как да защитим информацията на своя iPhone


Всеки от нас съхранява страшно много лична информация на своя iPhone и затова е хубаво да вземем предпазни мерки тя да не се озове в ръцете на неподходящи хора. Ето няколко съвета в тази насока.

Използвайте PIN или Touch ID

Това е най-елементарният начин, по който да предпазите информацията на своя iPhone от крадци, джебчии или недобросъвестни таксиджии. Отидете в Settings > Touch ID & Passcode (или Settings > Passcode, ако сте с iPhone 5 или по-стар) и въведете вашия пръстов отпечатък. Ако използвате PIN, задайте комбинация, различна от “0000”, “1234” или рождената ви дата, защото в противен случай упражнението се обезсмисля.

iphone6-ios8-settings-touch_id_and_passcode-en

Използвайте по-дълга парола

Ако искате по-голяма защита от тази, която един четирицифрен PIN може да ви осигури, отидете в Settings > Touch ID & Passcode и изключете опцията Simple Passcode. Така ще можете да зададете по-дълга и по-сложна парола, която да включва малки и големи букви, цифри, символи. Това обаче ще внесе голяма доза досада при всяко едно отключване на iPhone-a ви.
ios complex passcode entry

“Самоунищожение”

Ако наистина държите много на сигурността на информацията във вашия iPhone, можете да го настроите така, че да изтрие цялото си съдържание, в случай, че някой се опитва да проникне в него. Отново отидете в Settings > Touch ID & Passcode. Най-отдолу е опцията Erase date. Ако я активирате, тя ще изтрие цялото съдържание на смартфона в случай на 10 последователни неуспешни опита за въвеждане на правилния PIN. Ако сте активирали Touch ID, имате право на три опита за разпознаване на отпечатъка, след което ще трябва да въведете PIN.

Настройките за поверителност

Сигурно имате десетки приложения, инсталирани на вашия iPhone. Някои от тях искат да използват различни компоненти от смартфона (камера, микрофон, блутуут), а други желаят да имат досъп до вашите контакти, снимки и календари. Можете да зададете кое приложение какви привилегии да има от Settings > Privacy. Добра идея е да изключите Location Services. Въпреки, че всички приложения в App Store са тествани от Apple и компанията уверява, че са напълно сигурни (нещо, което не се отнася в пълна степен за някои конкурентни платформи), в днешно време никой не е напълно застрахован от хакерските атаки. Можем да си припомним случая от миналата година, когато iCloud акаунтите на някои знаменитости бяха хакнати, в резултат на което интернет пространството беше залято с голите им снимки. Аферата стана известна като The Fappening, а от Apple потвърдиха, че хакерите са използвали “силно таргетирана информация” (като разбиване на паролите на отделните акаунти), за да се доберат до личната информация на знаменитостите. От Купертино успокоиха, че няма проблеми, свързани с уязвимостта на iCloud услугата. location_services

Изключете нотификациите

Нотификациите са удобно нещо, тъй като можете да виждате някои от тях дори и при заключен екран. Това обаче няма да е добре в случай, че iPhone-ът ви попадне в неподходящи ръце. Можете да зададете вида и начина на показване на нотификациите от Settings > Notifications.

Изключете Siri

Също както и нотификациите, Siri може да бъде активиран и при заключен екран на iPhone. Така някой по-находчив крадец може да поразпита дигиталния асистент, който да му разкрие вашите поверителни данни, да му покаже вашите снимки и т.н. За да избегнете това, отидете в Settings > Touch ID & Passcode и под Allow access when locked, дезактивирайте Siri опцията.
14-ios-8-privacy-settings-everyone-needs-understand-and-probably-change-right-now.w654

Пишете си потребителските имена и паролите сами

AutoFill опцията е една от най-удобните функции в Safari. Тя запаметява и автоматично попълва потребителските имена и паролите, които й кажете. Това спестява доста време и усилия да помните наизуст всяка ваша парола, но не е добре, ако ви откраднат iPhone-a, тъй като ще изложи на риск личната ви информация.

Шансът някой да се опита да ви навреди, използвайки iPhone-a ви, не е голям, но е хубаво да имате едно наум. Имейл историята ви, онлайн банкирането, снимките, историята на браузването и онлайн пазаруването са само част от нещата, които ежедневно пренасяме със себе си в джоба или чантата си.

Източник: The Telegraph, главна снимка: Hackers News Bulletin

iPhone SE prom article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.