imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Как да пуснете Windows 10 на вашия Mac


Mac потребителите вече могат да използват Windows 10 на своите OS X машини. Пускането на последната операционна система на Microsoft на Apple компютър не е особено трудно.

Повечето от вас сигурно са напълно доволни от OS X, но понякога ни се налага да работим и с Windows. Особено дразнещо е, че във време, когато все повече хора се отказват от своя Windows компютър и минават на Mac, някои компании продължават да не правят версия на софтуера си за Apple компютрите. Това обаче не е чак такъв проблем. Има няколко начина да “подкарате” Windows на вашия Mac.

Единият метод е да използвате виртуална машина със софтуер като Parallels или VMware. Този начин обаче е по-скъп, тъй като трябва да си закупите софтуера. Ако използвате Parallels или VMware, имате на разположение Mac OS X и Windows 10 едновременно. Това улеснява прехвърлянето на файлове и информация между двете системи, но натоварва капацитета на вашия процесор и има вероятност и двете операционни системи да не работят по оптимален начин.

Другият начин да пуснете Windows 10 на вашия Mac е като използвате вградения в OS X напълно безплатен софтуер Boot Camp. Така операционната система на Microsoft ще може да се възползва напълно от процесорната мощ на вашия Mac. Прехвърлянето на файлове между системите не е толкова лесно, но можете да ползвате услуга като Dropbox, Google Drive или OneDrive.

Преди да си пуснете Windows 10 трябва да проверите дали лаптопът ви отговаря на изискванията. Вашият Mac трябва да има поне 2 GB RAM и 30 GB свободно дисково пространство, за да може Boot Camp да работи по оптимален начин. Ето пълен списък със съвместимите модели Mac компютри. Ще ви трябва и поне 16 GB USB флашка.FlashDriveMacBookPro

Препоръчително е да направите backup на вашия Mac преди да започнете да използвате Boot Camp. Шансът да се случи нещо на файловете ви е минимален, но винаги е добре да се презастраховате (особено, когато правенето на backup с Time Machine е толкова лесно).

Отворете Boot Camp Assistant, който се намира в папката Applications > Utilities.

Уверете се, че във всички кутийки е поставено тикче и флашката е в USB порта на компютъра.Screen_Shot_2015-07-28_at_1.35.31_PM.0Изберете .iso файла на Windows 10, който сте свалили от сайта на Microsoft. Маркирайте USB флашката като дестинация, където да бъде инсталиран Windows 10, и натиснете Continue.

Ще трябва да почакате доста преди да преминете към следващата стъпка (може би малко повече от час).

Тук идва времето за едно важно решение – каква част от вашия хард диск да отделите за Windows 10. Ако смятате да използвате операционната система на Microsoft от време на време, можете да й заделите около 30 GB (минимумът е 20 GB). Ако пък искате да играете игри в Windows или да я ползвате като основна OS, трябва да зададете по-голямо число. Важно е да знаете, че решението ви е окончателно и не можете да го промените в последствие, без да се налага напълно да преинсталирате Windows 10.Screen_Shot_2015-07-23_at_12.34.06_PM.0Следвайте инструкциите на екрана. Вашият Mac ще се рестартира на няколко пъти, а когато трябва да изберете къде да бъде инсталиран Windows 10, маркирайте Boot Camp опцията и я форматирайте за NFTS.

Въведете продуктовия ключ на вашето копие на Windows и сте готови.

За да превключите между OS X и Windows 10, трябва да рестартирате вашия Mac. При включването на компютъра задръжте Option бутона, за да видите boot manager-a. От него можете да изберете с коя операционна система да стартирате Mac-a.

Деинсталирането на Windows е доста лесно и отново става през Boot Camp Assistant.Screen_Shot_2015-07-26_at_11.03.30_PM.0Windows 10 работи много добре на Mac, като лек проблем е, че батерията на компютъра се топи доста по-бързо в сравнение със случаите, когато използвате OS X.

Източник: The Verge

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.