imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Как Siri спаси живота на този човек


Дигиталният асистент на Apple Siri едва ли е най-често използваната функция на вашия iPhone. За един човек в Тенеси, САЩ обаче, Siri се оказа животоспасяващ.

Forbes публикува историята на 18-годишния Сам Рей от Мъфрийсбро, който се оказал затиснат от 2.3-тонен пикап. Тийнейджърът ремонтирал пикапа, когато крикът се повредил и огромната машина се стоварила върху него. Рей започнал да вика за помощ, но наоколо нямало никого. Докато се опитвал да се измъкне, по случайност натиснал Home бутона на своя iPhone и чул гласа на Siri. Тогава Рей започнал да повтаря на асистента да се обади на 911. Siri трудно разбрал какво иска да му каже собственикът на iPhone-a, тъй като устройството се намирало в джоба на тийнейджъра и гласът не се чувал ясно. За щастие, на петия опит дигиталният асистент направил обаждането. Първоначално диспечерката Кристина Лий помислила, че става въпрос за обаждане по грешка, но после осъзнала, че това е зов за помощ. Тя успяла да разбере местонахождението на Рей по сигнала от неговия iPhone.

Малко след обаждането, пожарникарите дошли и извадили тийнейджъра изпод пикапа. Той прекарал затиснат под возилото около 40 минути. Рей претърпял и сериозни контузии: счупени ребра, сътресение, изгаряния на едната ръка и натъртен бъбрек. Според медиците, младежът се е разминал леко, тъй като понякога тези травми могат да бъдат фатални. Пред ABC Рей заяви, че е благодарен, че е жив и смята да използва iPhone до края на живота си.

Това не е първият случай, когато Siri се оказва животоспасяващ. През декември 2014 година 18-годишният Конър Оливър от Небраска, САЩ, получил припадък, докато шофирал, в следствие на което неговият пикап се претърколил и се приземил встрани от пътя. Когато дошъл в съзнание, Оливър се опитал да посегне към своя iPhone, за да позвъни на 911, но бил измръзнал и не успял. Тогава на помощ дошъл Siri. След намесата на два спасителни екипа и хеликоптер, Оливър бил транспортиран в болница, където успял да се възстанови от получените травми.

connor_nancyВече сме ви показвали забавната страна на Siri, но изглежда, че в определени ситуации дигиталният асистент може да се окаже и изключително полезен. Независимо дали през 2016 Siri ще може да отговаря на обаждания, в iOS 9 от Apple внесоха значителни подобрения в дигиталния си асистент. Освен контекстуалните предложения, които той ще може да прави в зависимост от вашето местоположение, часа, пътната обстановка и др., Siri в iOS 9 ще ви разбира по-добре. От Apple твърдят, че точността на Siri се е увеличила с 40%.

Източник: Forbes

MBA vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.