imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Тим Кук

Колко точно са приходите на Тим Кук за 2015 година?


Пикантна част от годишните Apple отчети е посветена на приходите на по-високопоставените лица в компанията. Естествено, не друг, ами главният изпълнителен директор на Apple – Тим Кук, е в центъра на събитията. Ако сте имали някакви особени очаквания – пригответе се за голяма изненада.

Истината е, че Кук е прибрал най-малко директни приходи в сравнение с другите служители, изпълняващи ключови Apple постове. Въпреки това, текущите му 10,3 милиона долара отчитат увеличение с цели 11,5% спрямо предишните 9,2 милиона долара. До известна степен причината се корени в „побутването“ на тазгодишната му базова заплата до 2 милиона долара.

Това може да изглежда притеснително, ако забравим, че Тим Кук всъщност притежава акции на стойност около 57,7 милиона долара. Главният изпълнителен директор на Apple има и солидни ограничени акции (т.нар. restricted stocks), чиято проектирана стойност възлиза на близо 479 милиона долара. Преди време Тим Кук заяви, че в бъдеще планира да даде всичките си средства за благотворителност.

Тим Кук

И все пак, останалите директори на Apple могат да се похвалят с по-мащабни директни печалби за 2015 – въпреки по-ниските си базови заплати. Главният финансов директор Лука Маестри, например, отбелязва ръст с 81% до главозамайващите 25,3 милиона долара. Съвсем малко назад е Еди Кю, старши вицепрезидент за интернет софтуер и услугите в Apple, с 25,1 милиона долара. Директорката на търговската мрежа и онлайн магазините на Apple Анджела Арендс е рекордьор с 25,7 милиона долара, но това е стремглаво понижение от сумата от 73,4 милиона долара, която тя прибра за 2014.

Apple-leadership
Ръководителите на различни звена в Apple. Анджела Арендс (най-вдясно) се отчита с най-значима директна заплата, която обаче е много по-надолу от възнаграждението ѝ за 2014 година.

Интересното е, че базовата заплата на всички старши вицепрезиденти из различните звена на Apple е фиксирана на 1 милион долара. По традиция, от компанията от Купертино не уточниха какво точно е възнагражданието на емблематичния сър Джони Айв – главен директор по дизайна на Apple. Съдейки по изисканите дизайн решения, които са запазена марка на Apple, едва ли трябва да се притесняваме за неговото благосъстояние.

Напомняме, че на 26 януари Apple ще представи резултатите от Q1. Предвид наскоро изкараните статистики за огромния успех на App Store, очакванията са изключително позитивни.

Източник: Apple Insider; Bloomberg.

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.