imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Край на сагата?! ФБР отключи iPhone-a


Американските власти успяха да отключат iPhone-а на един от терористите от Сан Бернардино, без да се налага да получат съдействие от Apple. Това слага край на едномесечния правен спор между ФБР и Apple.

Както вече ви съобщихме, преди около седмица, от институцията решиха да изпробват алтернативен метод за отключване на iPhone 5c на Саид Фарук, който заедно със своята съпруга откри огън на 2 декември миналата година в Сан Бернардино, убивайки 14 души и ранявайки 22-ма. От ФБР използваха услугите на израелската компания Cellebrite, която и в предишни случаи е сътрудничила на американските власти. Изглежда, че намесата на екипа на Cellebrite е довела до отключването на смартфона, което преди това се смяташе за невъзможно без помощта на Apple. В резултат, делото срещу Apple е прекратено.

apple-vs-fbi-congress-cover2-746x419Нека припомним, че от ФБР поискаха Тим Кук и компанията му да предоставят на властите специална “слухтяща” iOS, която да осигури на правителството “задна вратичка” към данните от устройството. Това доведе до острата реакция на Кук, който беше подкрепен от редица технологични лидери, а дори и от съпруга на една от пострадалите в Сан Бернардино, които застанаха твърдо зад правата на потребителите за конфиденциалност. Тяхната теза в дебата беше, че веднъж създаден, подобен прецедент може да се мултиплицира безброй пъти и това да компроментира сигурността и личните данни на милиони iOS потребители.

apple_vs_fbi-1024x576-746x419След успешната за ФБР развръзка на събитията, от официалните власти съобщиха:

„За правителството остава приоритет правораздавателните органи да получат достъп до дигитална информация от изключителна важност с оглед опазването на националната сигурност и обществената безопасност, било то чрез съдействие от свързаните страни или чрез съдебната система, ако не срещнем сътрудничество. Ще продължим да следваме тази мисия с всички възможни средства, включително ще търсим сътрудничеството на производителите и ще разчитаме на изобретателността както на държавния, така и на частния сектор.”

Тази развръзка поставя Apple в неудобно положение, тъй като изглежда, че хакването на iOS от страна на правителствените служби поставя някои въпроси около сигурността на мобилната операционна система на компанията. Освен това, съществуват рискове методът на атакуване на устройството да бъде оповестен публично в качеството му на съдебно доказателство. От правителството все още не са съобщили дали ще предоставят подробности на инженерите на Apple за уязвимостта, която са открили в iOS, а и не е ясно дали на компанията се полага тази информация.

Tim-Cook-FBI-notimpressed-cover-746x419Ето с каква позиция излязоха от Купертино за края на сагата:

Още от началото възразихме срещу исканията на ФБР да отворим “задна вратичка” към iPhone, защото вярвахме, че това е грешно и ще създаде опасен прецедент. След приключването на делото от страна на правителството, нито едно от тези неща не се случи. Този случай въобще не биваше да бъде повдиган.

Ще продължим да подпомагаме разследванията на правораздавателните органи, както сме правили и досега, и ще продължим да увеличаваме сигурността на нашите устройства, тъй като заплахите и атаките към нашите данни стават все по-чести и сложни.

Apple вярва, че хората в САЩ и по света заслужават защита на данните, сигурност и поверителност. Жертването на едно от тези за сметка на другите единствено поставя хората и държавите в по-голям риск.

Този случай повдигна въпроси, които заслужават национален дебат относно нашите граждански свободи, както и за колективните ни сигурност и поверителност. Apple продължава да бъде отдаден на участието си в тази дискусия”.

 

Въпреки, че сагата с iPhone 5c на Саид Фарук официално приключи, дебатът за това до каква степен службите за сигурност трябва да имат достъп до личните данни на потребителите, не само в САЩ, но и навсякъде, остава с пълна сила.

Източник: Apple Insider, главно изображение: Mercury News

Services articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.