imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Най-значимите изобретения на 21-ви век


The Telegraph публикува класация с най-важните продукти на пазара на техника и софтуер, появили се през след 2000 г. Вижте най-значимите от тях тук.

iPod (2001 г.)

originalipod_screenПреносимите MP3 плеъри бяха на пазара и преди 2001 г., но появата на първия iPod, както и на iTunes, наистина революционизира начина, по който слушаме музика. Огромният му капацитет за съхранение елиминира нуждата от разнасяне на CD-та, а дизайнът му се превърна в емблематичен за Apple. Тук можете да си припомните първия iPod и да видите скептичните реакции по форумите, когато той се появи на пазара.

Mozilla Firefox (2002 г.)

Firefox беше първият браузър, който оспори доминацията на Microsoft Internet Explorer, след като Netscape Navigator падна жертва в “първата браузърна война”.

Skype (2003 г.)

снимка: ALAMY
снимка: ALAMY


Skype тотално промени начина, по който общуваме с приятелите и роднините си, намиращи се в други държави. Приложението продължава да се радва на огромна популярност в световен мащаб.

Facebook (2004 г.)

снимка: ALAMY
снимка: ALAMY

Facebook не беше първата социална мрежа, но определено се превърна в най-успешната. Днес платформата свързва над 1.3 млрд. души по света от най-различни националности, възрасти и социални прослойки.

YouTube (2005 г.)

снимка: Alamy
снимка: Alamy

Създаден от трима бивши служители на PayPal, YouTube се превърна в най-популярната платформа за споделяне на видео. С милионите клипове, качени в нея, всеки може да намери по нещо за себе си.

Nintendo Wii (2006 г.)

В борбата със Sony PlayStation и Microsoft Xbox, японците от Nintendo първи дадоха възможност на геймърите да направляват своите виртуални герои с реални движения.

iPhone (2007 г.)

снимка: Rex Features
снимка: Rex Features

След като революционизираха начина, по който слушаме музика, от Apple се насочиха и към мобилните телефони. Останалото е история, а цифрите говорят, че до момента са продадени над 700 милиона iPhone-a, като всеки следващ модел продължава да поставя нови рекорди.

Amazon Kindle (2007 г.)

снимка: AP
снимка: AP

Представеният през 2007 година електронен четец Kindle успя бързо да се наложи на пазара и до днес се радва на не малка популярност.

Google Android (2008 г.)

След фурора на iPhone през 2007 година останалите производители на мобилни телефони трябваше да отговорят на предизвикателството. За целта им беше необходима операционна система, която да се конкурира с iOS. Android първоначално беше създаден като операционна система с отворен код за камери. В последствие тя бе закупена от Google и през 2008 г. се появи на пазара като мобилна операционна система.

Spotify (2008 г.)

Spotify беше създаден през далечната 2008 година, но услугата стана особено популярна през последните години. Изглежда бъдещето принадлежи на музикалния стрийминг, но предстои да разберем какво ще се случи през следващите години.

iPad (2010 г.)

снимка: Rex features
снимка: Rex features

Apple го направи отново – този път през 2010 г. Със сигурност това не беше първият таблет на пазара, но iPad определено постави началото на възхода на таблетите. Въпреки застоя в продажбите през последните години, iPad остава първото нещо, което изниква в съзнанието, когато стане въпрос за таблети.

Nissan Leaf (2010 г.)

Електрическите коли все още се възприемат като непрактична и безсмислена прищявка, но Nissan Leaf е най-продаваният електромобил, предназначен за движение по пътищата, със своите 175 000 продадени бройки. Изглежда, че в бъдеще все повече ще се говори за електическите коли.

IBM Watson (2011 г.)

Суперкомпютърът IBM Watson се смята за най-интелигентната машина в света. Той може да отговаря на зададените с ваши думи въпроси, като дори спечели американско quiz шоу. Наскоро водещи личности в областта на науката и технологията, като Стивън Хокинг и Илон Мъск, предупредиха за опасностите, които могат да произтекат от развиването на изкуствения интелект.

Безпилотната кола на Google (2014 г.)

снимка: Google
снимка: Google

От Google все още не са пуснали своята безпилотна кола, но индикациите сочат, че това може да се случи през 2017 година. Ако тази концепция пожъне успех, това може да революционизира начина, по който се придвижваме. Ние все пак се надяваме, че бъдещето няма да ни лиши от удоволствието от шофирането.

Източник: The Telegraph

Beats Voucher articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.