imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Най-голямата разлика между iPhone 6 и iPhone 6s е невидима


На външен вид новите iPhone-и, които бяха представени миналата седмица, не се различават особено от настоящето поколение. Най-голямата разлика обаче не може да се види на пръв поглед – 3D Touch технологията.

Освен козметичните промени във външния вид, като новия розово-златен цвят и по-трудно поддаващия се на огъване алуминий серия 7000, iPhone 6s и iPhone 6s Plus се различават от предшествениците си и по някои вътрешни компоненти. Един от най-важните елементи под капака на новите iPhone-и е 3D Touch технологията.

Когато от Apple представиха 3D Touch технологията, която ще бъде включена в новите iPhone-и, повечето зрители помислиха, че това е просто новото име на Force Touch. Дори Крейг Федериги, вице-президент на Apple по софтуера, по време на презентацията си, направи грешка на езика и в един случай каза Force Touch вместо 3D Touch.

Каква всъщност обаче е разликата между двете?

Общо взето, двете технологии правят едно и също, но в 3D Touch е добавена още една допълнителна степен на чувствителност. Force Touch и 3D Touch разграничават силата на допира, с която докосвате екрана или тъчпада на вашето устройство. Force Touch в Apple Watch показва някои скрити елементи от потребителския интерфейс, ако натиснете по-силно екрана. При 12-инчовия MacBook функцията има допълнителни приложения, като по-бързо или по-бавно превъртане на видео клипове. 3D Touch в iPhone 6s и iPhone 6s Plus ще комбинира функциите на Force Touch за Apple Watch и MacBook, добавяйки и някои нови елементи.

Като цяло тази технология ще внесе един изцяло нов начин, по който можем да взаимодействаме със своя iPhone. Лекото докосване на екрана на смартфона, докато сте в някое приложение, ще ви позволи да “надзърнете” в елемента, който сте избрали. Ето няколко примера:

Ако натиснете леко и задържите върху някое съобщение в Mail, ще се отвори временен прозорец, показващ съдържането му. Когато махнете пръста си, прозорецът ще се затвори. По този начин ще сте видели желаното съобщение без да напускате своя Inbox, спестявайки време. Ако пък натиснете по-силно върху съобщението, в което “надзъртате”, ще го отворите по нормалния начин.

14217-9579-Screenshot-2015-09-11-034807-l3D Touch може да ви бъде много полезен за доста неща в iOS: натискате леко върху даден адрес, за да го видите, и по-силно, за да го отворите в Maps; “надзъртате” в дадена снимка и я отваряте, за да я редактирате или споделите. С една дума, възможностите са огромни, а дори не сме споменали какво би могла да означава 3D Touch технологията за мобилните игри.Screen Shot 2015-09-14 at 1.47.26 PM

Още един от елементите на 3D Touch са Quick Actions жестовете и кратките команди. Така например, ако докато “надзъртате” в дадено Mail съобщение, прокарате пръста си наляво по екрана, ще можете директно да изпратите мейла в кошчето. Ако пък направите това действие в обратната посока, ще маркирате съобщението като непрочетено.

Разработчиците ще могат да задават и менюта с кратки команди, които да се появяват, когато натиснете иконката на техните app-ове. Така ще можете да стартирате радио Beats 1 без да отваряте Music приложението, или пускайки камерата на iPhone-a си, да се отвори директно камерата за селфи.

14217-9580-Screenshot-2015-09-11-035218-l3D Touch е един от основните козове на новите iPhone 6s и iPhone 6s Plus. Тепърва предстои да се запознаем с още от възможностите на тази технология и да разберем как ще се развие тя, както и дали ще успее да направи новото поколение iPhone-и поне толкова успешно, колкото и предишното.

Източник: AppleInsider

iPad 6 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.