imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Някои новости в Word 2016 за Mac


Вече ви информирахме за излизането на Microsoft Office 2016 за Mac. Сега ще ви покажем как изглежда първата нова версия на Word за Mac от 2011 година насам.

Word 2016 за Mac вече е наличен за потребителите с Office 365 абонамент, а останалите ще могат да му се насладят от септември. В приложението има много нововъведения, което е нормално – все пак Office пакетът за Mac не беше получавал актуализация от около четири години.

Променена лента с инструменти

Дизайнът на лентата с инструменти (мястото, намиращо се над всеки Word документ, където в различни раздели са подредени инструментите в приложението) е променен.

413811cc-a195-46df-86e8-23b96b1ebacfНякои инструменти са премахнати от Home раздела, което го прави много по-изчистен и удобен за работа в сравнение с Word 2011. Въведен е нов раздел – Insert, от който можете да създавате таблици, графики, както и да импортирате снимки, аудио и видео съдържание. Този раздел е наличен и в новите версии на Excel и PowerPoint. С него се свиква доста бързо и е значително по-удобен от падащото Insert меню.1_Ribbon_Revamp_thumb800

В Design раздела от лентата с инструменти можете да зададете цялостната тема на вашия документ, а, ако не намерите такава, която да ви устройва напълно сред предварително инсталираните, можете да ги редактирате.

2_Design_And_Layout_thumb800Ако добавите картинка във вашия файл, можете да я редактирате от новата Picture Format странична лента. Ако поразцъкате, ще видите, че редактирането на изображения е направено по-удобно в сравнение с предишната версия на Word за Mac. Можете да намерите инструментите, които са ви необходими в страничната и в горната лента с инструменти.

4_Taken_To_Task_thumb800Друга удобна функция в Word 2016 е страничната лента за навигация. Ако работите с документи от много страници, тя може да ви бъде наистина полезна, а показването й е много лесно. Просто кликнете върху индикатора с броя на страниците в долния ляв ъгъл на документа и ще видите полето за навигация между различните страници. То показва страниците, както се показват слайдовете в PowerPoint. От тук можете и да изкарате информация за нанесените от вашите колеги промени в документа при съвместна работа.

5_Navigation_Pane_thumb800Съвместна работа

Именно тук е една от силните страни на Word 2016. Можете да проследявате промените в документа, да добавяте коментари или отговори на коментари директно до текста, както и да променяте начина, по който те се показват на вашия екран.

99d1e51c-3525-42e1-aede-00b01c8763e5Един от любимите ни бутони в Word 2016 е Share бутонът горе вдясно на документа. С него споделянето на това, което сте сътворили е елементарно. От тук можете да изпратите файла като прикачен към имейл (в PDF или .doc формат), да поканите хора, с които да работите заедно по съдържанието му, както и да изпратите уеб линк към документа.

e937f119-dafd-4a81-9f2a-f9f0bc1d30bcРабота в cloud-а

5afe638c-016a-4700-aeba-aaed1fe7d2b4С Word 2016 записването на файловете онлайн е много по-лесно. То е изместено от File > Share менюто направо в Save as, където трябва да изберете Online Locations. Функцията е по-удобна, ако имате OneDrive акаунт. Когато отваряте последно използван файл също можете да изберете измежду вашите локални и онлайн файлове.

Друг важен елемент в новата версия на Word за Mac е наличието на български spell checker. Когато пишете много и бързате, тази функция е незаменима, а нейната липса в Word 2011 беше меко казано дразнеща.

Ако пък сте Windows потребител от години и все още не сте свикнали с Mac, можете да използвате за кратките команди ctrl бутона, вместо cmd, с който по принцип се изпълняват shortcut-ите в Mac. Тук можете да намерите списък с най-важните кратки команди, които да ви улеснят, когато използвате вашия Apple компютър.

0e122dcd-ee31-4be3-b0d5-513a3d5a1aeaКато цяло Word 2016 оставя у нас доста положителни впечатления. Вие ползвахте ли вече това приложение и какво е мнението ви за него?

Разбира се, можете да намерите Office 365 в iStyle.

Източник: Word Help, Macworld.co.uk

New MBAir promo article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.