imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Огромните стъклени панели на Apple Campus 2 – на границата с шедьовър на изкуството


Няма спор – Apple Campus 2 няма да е чисто и просто огромен. Амбициозният проект на Тим Кук и колегите му ще е възхитителен, с ясно изразена естетика. Кадрите, които видяхме в началото на месеца, само потвърдиха това за пореден път. Тогава загатнахме за стъклените панели, които да очакваме да видим в кампуса. След като тези дни те най-сетне бяха монтирани, разполагаме със страхотна галерия, разкриваща изкуството, което представляват те.

Купертино съчетават мащаб и красота в разработката на Apple Campus 2. Дъгообразното стъкло, което в момента се полага върху централната сграда на кампуса, е най-голямата подобна конструкция в света. Става дума за над 3000 стъклени панела, които ще бъдат „слепени“, за да запълнят зданието.

Apple Campus 2

Ако това не ви се струва особено много, предлагаме друг статистически поглед към нещата. Apple Campus 2 ще използва над шест километра дъгообразно стъкло до завършването на проекта. Както сме уточнявали и преди, по думите на Тим Кук, Apple Campus 2 би трябвало да е завършен до края на тази година.

Apple Campus 2 строежа

Деликатното слагане на ефектните стъкла не е поверено на случайна компания. Apple е поверила задачата на своя дългогодишен немски партньор Seele. В портфолиото на немците влизат други проекти на Купертино – като например главозамайващия Apple Store на Пето авеню в известния със своите Apple обекти Ню Йорк.

Част от стъклените панели са с големина 15 х 3,2 метра, като по-малките от тях (в по-тясната част на сградата), са с размер 11 х 3 метра. Поставянето им включва и отговорна работа от страна на работници, които внимателно закрепват панелите към фасадата.

3172A9B500000578-3458685-image-a-120_1456164765277

Apple Campus 2 печели овации и по още един параграф. Архитектурната компания Foster and Partners определи проекта за кампуса като „един от най-съобразяващите се с природата устойчиви проекти от такъв мащаб на глобално равнище“.

3172A9FB00000578-3458685-image-a-135_1456165100196

Източник: Cult of Mac, Daily Mail. Изображения: EPA.

The Mall Bday articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.