appleinrussia-630x350

Отношението на руските държавни мъже към Apple

#Новини
2015. 05. 22.

Отношенията на Русия с американския технологичен гигант Apple по традиция са доста сложни. Тук ще ви представим някои от най-любопитните и изненадващи моменти в тяхната хроника.

Когато говорим за Русия, не можем да не споменем Владимир Путин. Дългогодишният лидер на Руската федерация е известен с това, че е доста консервативен по отношение на технологиите. През 2014 година той заяви:

Рядко поглеждам в това място, където вие изглежда живеете, в този интернет.

Путин няма профил в социалните мрежи, не изпраща sms-и, а дори през 2010 спомена, че няма мобилен телефон.

Ако имах мобилен телефон, той нямаше да спре да звъни. Дори когато домашният ми телефон звънне, не отговарям.

За разлика от Путин, вторият мъж на Русия – бившият президент и настоящ министър-председател на страната Дмитри Медведев, е доста по-отворен към технологиите и по-специално към устройствата на Apple. През 2010 година той се срещна със Стив Джобс, има iPad, а напоследък дори беше забелязан да носи Apple Watch, което е доста изненадващо на фона на руските отношения с американския технологичен гигант.russian-prime-minister-dmitry-medvedev-wearing-an-apple-watch Освен това, имайки предвид, че руските обществени и политически фигури използват часовника за символ на техния социален статус, изненадата от Apple Watch на ръката на Медведев е още по-голяма. Той е избрал един от най-евтините модели – астро сив, с черна спортна каишка, което контрастира със скъпата колекция от часовници на Владимир Путин, както и с часовника за 19 000 паунда на патриарх Кирил.dmitry-medvedev-photographed-with-steve-jobs-in-2010

Когато настоящият главен изпълнителен директор на Apple – Тим Кук, обяви, че е гей, това предизвика вълна от недоволство в Русия, като дори се стигна до демонтажа на мемориал в памет на Стив Джобс. Руски политик пък обвини Apple, че разпространява гей пропаганда чрез безплатния албум на U2.dismantling-of-memorial-to-steve-jobs

Каквито и да са превратностите в отношенията на Apple с Русия, тази държава си остава един доста важен пазар. Все пак Русия е страна, в която активните сим карти са повече от хората, а броят на интернет потребителите е по-голям в сравнение с която и да било друга европейска държава.

Източник: Business Insider, главно изображение: MacRadar.ru

Добави коментар