imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Пазарът на носимите устройства с огромен ръст


Според най-новите пазарни проучвания на IDC, пазарът на носимите устройства (wearables) бележи ръст от 200% в рамките на последната година. Смарт часовниците, фитнес гривните и подобните джаджи стават все по-популярни.

За първото тримесечие на 2014 година са продадени 3.8 милиона носими устройства, а за същия период на 2015 този брой се увеличил до цели 11.4 милиона. Според Рамон Лама от IDC, повишеното търсене на този тип аксесоари в следпразничния период, който по принцип се характеризира с по-слаби продажби, е сигурен индикатор за светлото бъдеще на пазара на носими устройства.

Топ 5 на производителите на носим устройства: доставки, пазарен дял, годишен растеж; източник: IDC
Топ 5 на производителите на носим устройства: доставки, пазарен дял, годишен растеж; източник: IDC

С появяването на Apple Watch, интересът към тази категория продукти ще се засили още повече. В момента най-силни позиции на пазара има Fitbit. Компанията предлага широка гама от фитнес гривни и смарт аксесоари. Първичното публично предлагане (IPO) на Fitbit на борсата предизвика огромен интерес и събра $732 млн., което го превърна в най-успешното IPO на компания за потребителска електроника. Fitbit изпревари IPO-то на GoPro от лятото на 2014 ( $427.2 млн) и това на Duracell от далечната 1991 година ($433 млн.).

Източник: fitbit.com
Източник: fitbit.com

Другите основни играчи в сегмента на носимите устройства в момента са китайците от Xiaomi, Garmin, Samsung и Jawbone. Основната причина за добрите показатели на Xiaomi са силните позиции на тази компания на вътрешния пазар в Китай. Сред останалите топ брандове прави впечатление Jawbone, чийто фокус е насочен основно към носимите устройства, въпреки, че компанията започва своята история с разработването на шумоизолираща технология за американската армия.

Източник: Jawbone
Източник: Jawbone

Предстои да разберем как ще се развият в бъдеще носимите устройства и дали ще се превърнат в неделима част от нашето ежедневие. Ако искате да се запознаете с разнообразието от топ продуктите на водещите компании в областта, като Fitbit, Jawbone и Withings, отбийте се в най-близкия магазин на iStyle или вижте онлайн тук.

Източник: Wearables.com

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.