imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Пионерите на селфитата


По тяхно време не е имало селфи пръчки, хаштагове, Фейсбук или дори iPhone. Вижте първенците, дръзнали да си направят селфи десетки, дори стотици години преди тази дума да бъде измислена.

Думата “селфи” беше официално призната едва преди две години. Хората обаче си правят фотографски автопортрети от повече от век. Е, това не е било чак толкова популярно занимание, колкото днес. Все пак, сега само в Instagram се качват повече от един милион селфита на ден.

Първото селфи

снимка: Library of Congress
снимка: Library of Congress

Първото селфи в историята, за което знаем, е това на Робърт Корнелиус – един от пионерите на американската фотография. За да заснеме кадъра, Корнелиус е трябвало да махне капака на обектива, да заеме позиция и да стои неподвижно в продължение на от 3 до 15 минути (един iPhone щеше да му спести доста усилия). Снимката е размазана, косата на Корнелиус е рошава и той не е в центъра на кадъра, но автопортретът му заслужава уважение, защото авторът е първият, който се е сетил да заснеме сам себе си.

Първото селфи от Космоса

Едуин “Бъз” Олдрин е вторият човек, стъпил на Луната, и първият астронавт, който си е направил селфи в Космоса. Събитието се случва през 1966 година, когато Олдрин си прави снимка в близост до космическия кораб Джемини 12. 48 години по-късно той пуска селфито в Twitter с коментара “Най-доброто селфи в историята”.

Най-много селфита във фото будка

first_selfie008-780x911
Снимка: Collection of Donald Lokuta/ Rutger Zimmerili Art Museum

Едно време, доста преди ерата на смартфоните, фото будките били това, което най-много се доближавало до днешните селфита. Миналата година в Университета Рутгърс в Ню Джърси се състоя изложба, включваща 445 снимки на един и същи човек, направени във фото будка. Можем само да предполагаме защо мъжът от снимките разполага с повече селфита и от Николета Лозанова.

И известните си правят селфита

Американските президенти изглежда са си правили селфита далеч преди Барак Обама. Ето едно селфи на Джон Кенеди със съпругата и балдъзата.

Снимка: Michael Beschloss/Twitter
Снимка: Michael Beschloss/Twitter

Ето и едно доста по-скорошно селфи (2013 година) с участието на папа Франциск.

Снимка: Facebook
Снимка: Facebook

Лестър Уисброд е един от хората, които си правят селфита със знаменитости, далеч преди това да стане мода – още от 1981 година, като има над 150 такива снимки. Ето една с младия Нийл Патрик Харис (да, това е Барни от “Как се запознах с майка ви”).

Снимка: Lester Wisbrod
Снимка: Lester Wisbrod

Източник: Cult of Mac

MBP vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.