imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Все повече хора четат книги на своя смартфон


Според последно проучване, публикувано в Wall Street Journal, популярността на електронните книги значително е нараснала, а след появата на iPhone 6 и iPhone 6 Plus хората четат книги все по-често на своя смартфон.

Изследването, проведено от Nielsen, показва, че 54% от потребителите на електронни книги са използвали своя смартфон, за да ги четат поне през част от времето. Това представлява ръст от 24% спрямо 2012 година. Процентът на тези, които четат основно на смартфона си, се е увеличил до 14%, спрямо 9% през 2012 година. Интересно е, че популярността на електронните четци, като Kindle и Nooks, е намаляла, като процентът на потребители, четящи електронните си книги основно на тези устройства, се е сринал от 50% до 32%. Дори използващите таблети за тази цел са намалели – наблюдаваме спад от 44% на 41%.

снимка: Daniel Miessler
снимка: Daniel Miessler

От Wall Street Journal отбелязват ролята на излизането на iPhone 6 и iPhone 6 Plus за тези пазарни тенденции.

След пускането на по-големите iPhone 6 и iPhone 6 Plus, които имат и по-добри дисплеи, броят на хората, свалящи книги на своя iPhone през iBooks приложението, се е увеличил. Говорител на Apple съобщи, че 45% от покупките в iBooks са свалени на iPhone. Преди това, тази цифра беше едва 28%, докато повечето електронни книги бяха сваляни на iPad-и. Има и малък процент сваляния от iBooks през компютри.

Една от причините за увеличаването на популярността на четенето през смартфона е удобството.

Най-доброто устройство, на което да четете, е това, което е във вас. Не се изисква никакво планиране. Моята библиотека вкъщи е напълно безполезна, когато съм в парка.

– твърди Вилем ван Ланкер от Oyster, компания за електронни книги.

Друг е въпросът колко концентрирано можем да четем на екрана на своя iPhone, на който непрекъснато излизат съобщения, sms-и, обаждания и др.

Все пак, по-добре да четем на смартфона, отколкото да не четем изобщо.

Източник: Wall Street Journal, главна снимка: cNet

MBA vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.