Jony-Ive-Chief-Design-Officer

Повишиха сър Джони Айв в Apple

#Новини
2015. 05. 26.

Дългогодишният старши вице-президент по дизайна на Apple – Джони Айв, вече заема нова позиция в компанията от Купертино. Постът е създаден специално за британеца и се нарича Chief Design Officer (главен директор по дизайна).

Джонатан Айв е легендарна фигура в историята на Apple. Той е начело на дизайнерския отдел на компанията от средата на 90-те години и е отговорен за външния вид на някои от най-емблематичните продукти на технологичния гигант като iMac, iPod, iPhone, Apple Watch. Айв, който през май 2012 година получава рицарско звание, е знакова фигура за Apple и заедно със Стив Джобс има огромна роля в успехите на компанията.Sir Jonathan Ive

С новата си роля Айв става третият човек в редиците на Apple с главно директорско звание – след главния изпълнителен директор (CEO) Тим Кук и главния финансов директор Лука Маестри. Досегашните функции на Айв по индустриалния дизайн и дизайна на потребителския интерфейс ще бъдат поети съответно от Ричард Хауърд и Алън Дай.

Apple executives
Алън Дай, Джони Айв и Ричард Хауърд (отляво надясно). Снимка: The Telegraph

Хауърд е в Apple от около 20 години и е част от сформирания екип, работещ по дизайна на iPhone. Дай е в компанията близо десетилетие и има главна роля в разработването на потребителския интерфейс на Apple Watch.

Новият пост, който Джони Айв ще заеме официално на 1 юли, ще го освободи от част от всекидневните му задължения, позволявайки му да се концентрира върху по-глобалната концепция за развитието на продуктите на Apple.

Източник: Wall Street Journal

Добави коментар