imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Вижте последните тенденции на пазара на смартфони


Представяме ви последните данни от редовното пазарно проучване на пазара на смартфони на различните места по света, проведено от Kantar Worldpanel ComTech. Очертават се както някои вече познати тенденции, така и известни новости.

Последният път, когато ви показахме резултатите от изследването на Kantar за Q3 на 2015 година, отбелязахме, че пазарният дял на iPhone е постигнал ръст в Европа, но е намалял в САЩ. Сега анализаторите фокусират вниманието върху страхотния ръст на Huawei в Европа, както и най-силните септемврийски позиции на iOS във Великобритания, откакто се правят измервания.

Пазарния дял на различните OS на основните световни пазари по данни на Kantar
Пазарния дял на различните OS на основните световни пазари по данни на Kantar

„Благодарение на засиленото внимание върху маркетинга и отслабените позиции на марки като Sony, HTC и Motorola, Huawei се изкачи до второто място сред Android марките в Европа. През 2014 година компанията беше шеста в това подреждане.“

– отбелязва Каролина Миланези от ComTech.

Във Великобритания позициите на iOS се засилват за сметка на Android, въпреки ръста на корейските производители Samsung и LG. Всички останали компании, произвеждащи Android смартфони, бележат отстъпление на британския пазар.

Huawei вече е втора Adroid марка в Европа.
Huawei вече е втора Adroid марка в Европа.

В САЩ iPhone 6s и iPhone 6s Plus нямаха достатъчно време да окажат голямо влияние върху цялостната картина за тримесечието, тъй като бяха налични само през последните няколко дни от него. Ранните продажби обаче са положителни, тъй като новите модели са отговорни за 11% от общите iPhone продажби за тримесечието, въпреки краткото време, в което бяха налични.

В Китай Huawei остава лидер на пазара, следван от Xiaomi и Apple. iOS отново бележи ръст в сравнение с предходната година, а 56% от закупилите си iPhone през тримесечието потребители са преминали на такова устройство от Android. 28% от притежаващите смартфон китайци планират да сменят своето устройство през следващите 12 месеца. Сред тях, 79% от iPhone потребителите и 25% от собствениците на Android устройства, заявяват, че предпочитат Apple. Същевременно iPhone 6 и iPhone 6 Plus запазиха позициите си на първо и второ място на най-продаваните смартфони в Китай. Ето и последната графика на ComTech за пазара на мобилните устройства, която ви представяме.

През следващите месеци погледите ще бъдат насочени върху представянето на Apple в Китай и САЩ, като много анализатори се съмняват във възможностите за ръст на компанията на тези места.

Източник: Kantar Worldpanel

The Mall Bday articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.