imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Потребителите луднаха по Pokémon Go, а Apple може да прибере огромни печалби


Pokémon Go манията постепенно започва да завладява все повече хора, които изпадат във всевъзможни конфузни ситуации, преследвайки покемоните. Според анализаторите това може да донесе печалби за Apple, каквито никоя мобилна игра досега не е успявала.

Преди време ви информирахме за появата на Pokémon Go за iOS. Играта комбинира елементи от традиционните мобилни игри и добавената реалност. Тоест, играейки на своя iPhone, получавате бонуси, ако посетите реално съществуващи места. Освен това, покемоните могат да бъдат открити на всякакви локации – както на дивана ви вкъщи, така и в парка, докато разхождате кучето, или под чадъра на плажа. Сега, само около десетина дена след пускането на играта и в България едва ли много от вас са пропуснали да разберат, че тя вече е на пазара.

pokemon-go-parkВ медиите постоянно се появяват съобщения за хора, които изпадат във всевъзможни забавни, а дори и опасни за здравето ситуации, следвайки новата си мания. Тук ще дадем само няколко примера: младеж, забил се в дърво; двама, паднали от 15 метрова скала в Сан Диего; тийнейджъри, проникнали в чужд дом, преследвайки рядък покемон, французин, озовал се в забранена за достъп военна база в Индонезия, ловейки покемони, както и хора, загубили се в мина. Pokémon манията взе и своите първи жертви, застреляни при лов на покемони в Гватемала. Долното видео пък показва забиващ се в полицейска кола играч на Pokémon.

Нека обаче погледнем отвъд забавната страна на играта и видим какво говорят сухите цифри. След старта на Pokémon Go по-рано този месец пазарната капитализация на Nintendo се увеличи повече от два пъти, достигайки около 42.5 млрд долара, а акцията на компанията счупи рекорда за този век за най-търгувана акция в рамките на един ден на борсата в Токио. Лаура Мартин от Needham & Company прогнозира, че в рамките на 1-2 години Apple може да прибере около 3 млрд долара от in-app покупките в рамките на приложението (както знаем, компанията от Купертино задържа 30% от тях за себе си). Това би превърнало Pokémon Go в най-доходоносната игра в историята на App Store. За сравнение, Candy Crush (друга iOS игра, превърнала се в мания), донесе повече от 1 млрд долара за Apple както през 2013 г., така и през 2014 г. А делът на играчите, правещи покупки в рамките на играта, при Pokémon Go е 10 пъти по-висок, отколкото при Candy Crush.

screen-shot-2016-07-11-at-11-55-04Въпреки всичко, тези прогнози изглеждат доста смели, взимайки под внимание факта, че за миналата година приходите на App Store бяха общо 20 млрд долара. На този фон 3 млрд от една единствена игра наистина изглежда внушително. Но кой знае… Ако покемон манията продължава да се разраства с този темп, нищо не е невъзможно. Не бива да забравяме, че играта все още не е пусната и за всички пазари.

Pokémon Go е безплатно приложение, което можете да свалите от тук, да пробвате и да споделите вашето мнение дали то би могло да доведе до революция в начина, по който играем със своите мобилни устройства.

Източник: 9to5Mac

iPhone Xs вноски article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.