imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Mac и калиграфията на Робърт Палладино

Почина калиграфът-монах Робърт Паладино, вдъхновил типографията на Mac


Монахът Робърт Паладино, чиято работа като майсторкалиграф повлиява младия Стив Джобс – и впоследствие типографията на първите компютри Mac на Apple, е починал в петък, на 83 години.

Отец Паладино е римски католически свещенник, който е учил изкуството на калиграфията, като монах-трапист, и е вдъхновил трансформиращите шрифтове, използвани в първите Mac-ове, и впоследствие на съвременния персонален компютър. Преди това, Mac компютрите и операционните системи използват шрифтове, които могат да се похвалят с художествения вид на шрифтовете от перфокарта на IBM.

Робърт Палладино, вдъхновил типографията на Mac.

Както беше съобщено от The New York Times, Паладино среща Джобс по време на неговия преподавателски мандат в колежа Рийд, Портланд, щата Орегон. Там монахът преподава калиграфия от 1969 до 1984 г. Джобс посещава класа на Паладино след отпадането си от колежа Рийд през 1972г.

В началото на своята реч в Станфорд, Джобс говори за въздействието, което са оказали върху него лекциите на Паладино.

Не съм имал дори надежда за някакво практическо приложение на типографията в моя живот. Но 10 години по-късно, когато създавахме първия компютър Macintosh, всичко се върна при мен. И ние го вложихме в дизайна на Mac. Това беше първият компютър с красива Типография. Ако не бях попаднал в курса по типография в колежа, Mac никога нямаше да има множество различни шрифтове или пропорционално разпределени шрифтове. И тъй като Windows просто копираха Mac, най-вероятно и персоналните компютри нямаше да ги имат. Ако не бях напуснал колежа, никога нямаше да попадна в този калиграфски клас и персоналните компютри вероятно нямаше да имат тази прекрасна типография.

Разбира се, не е имало как да свържа точките, гледайки напред, докато все още бях в колежа. Но за мен беше много ясно да видя това, поглеждайки назад 10 години по-късно.“

Макар Джобс да не го споменава, Паладино е бил консултант при създаването на първите гръцки букви за Mac. В интервю за Националния католически регистър през 2012 г., Паладино поглежда назад към времето, което е прекарал с Джобс, казвайки: „Той присъстваше в моите часове и беше много заинтересован от формите на буквите […] Той се върна след година или по-късно и каза, че се интересува от моята гръцка азбука. „

Въпреки, че Отец Паладино явно е оказал влияние върху работата на Джобс, не може да се каже, че се е получило обратното. До края на живота си, отец Паладино никога не е имал, или използвал компютър – дори веднъж.

Той би казал „Аз имам ръка“ и „Аз имам моята писалка. Това е“.

Източник: Apple Insider,  The New York Times.

iPhone 8 prom article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.