imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Всичко за премиерата на “Стив Джобс” в България


Утре, на 4 декември, ще се състои дългоочакваната премиера на новия биографичен филм за Стив Джобс в България. Вижте подробностите тук.

Още през февруари ви съобщихме за лентата, която най-сетне ще можем да видим по кината и у нас. Филмът е режисиран от носителя на Оскар Дани Бойл, който стои зад успешни продукции като “Беднякът милионер” и церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година. Сценаристът на лентата – Арън Соркин, също е познато име в Холивуд. Той спечели Оскар за филма “Социалната мрежа”, разказващ за създаването на Фейсбук.

Екипът зад филма

Вляво: Майкъл Фасбендер в ролята на Стив Джобс; отдясно: истинският Джобс
Вляво: Майкъл Фасбендер в ролята на Стив Джобс; отдясно: истинският Джобс

Преди да стигне до киносалоните “Стив Джобс” извървя дълъг и изпълнен с препятствия път. Първоначално лентата, базирана на официалната биография на Джобс от Уолтър Айзаксън, трябваше да бъде продуцирана от Sony Pictures, но след като компанията се отказа от проекта, Universal се заеха с нелеката задача да направят пореден опит да филмират живота на легендарния съосновател на Apple. Изборът на актьорски състав също се оказа доста трудна задача. Ролята на Джобс отклониха едни от най-големите имена в Холивуд, като Леонардо ди Каприо и Крисчън Бейл. Резервният вариант за продуцентите е Майкъл Фасбендер (“Прометей”, „X-men: Първа вълна”) – актьор, към когото в началото бяхме доста скептични (не само поради липсата на особена физическа прилика с Джобс).

Вляво: Сет Роугън; отдясно: Стив Возняк, снимка: АВС
Вляво: Сет Роугън; отдясно: Стив Возняк, снимка: АВС

Останалите роли бяха поверени съответно на Сет Роугън, който играе другия съосновател на Apple – Стив Возняк, Кейт Уинслет, която е Джоана Хофман (бивш маркетингов директор на Apple), а Джеф Даниелс пък се превъплъщава в ролята на бившия шеф на Apple – Джон Скъли, който отстранява Джобс от компанията.

Сценарий

Вече ви представихме трейлърите на филма. Ще ви ги припомним отново тук.

Сценарият на филма, чиято пълна версия можете да прочетете тук (въпреки, че със сигурност ще бъде по-бързо и интересно да изгледате филма), се развива в три действия, представящи някои от най-интересните събития в историята на Apple. Началното действие показва пускането на първия Apple Macintosh компютър през 1984 година. Другите две действия се съсредоточават върху NeXT компютъра от 1988 г. и, разбира се, премиерата на iMac през 1998 г. Освен чисто историческите събития, филмът разглежда и сложните взаимоотношения на Джобс с хората около него и най-вече с дъщеря му Лиса, която той дълго време отказва да признае.

Отзивите

steve-jobs-movie-cover-746x419-1Първите отзиви за лентата бяха изключително положителни, както ви съобщихме тук. Майкъл Фасбендер дори беше нареден сред кандидатите за Оскар. Въпреки отличните рецензии на критиците, “Стив Джобс” се провали в американските бокс офис класации. Специалистите изтъкнаха ред причини за този неуспех, сред които преекспонирането на темата за Джобс, както и спецификата на американската публика, която се стича по кината повече за филми от типа на “Трансформърс”, “Игрите на глада” и др. Това е пореден филм за легендарния съосновател на Apple, който се появява. Предишните такива бяха с доста слаб успех – достатъчно е само да си припомним филма “Джобс” с Аштън Кътчър. Сред тясно свързаните с Apple хора, лентата предизвика смесени реакции. Стигна се дори до скандал между главния изпълнителен директор на технологичния гигант – Тим Кук, и сценариста на филма Арън Соркин. Колоритният Стив Возняк пък сподели, че в лентата има доста преувеличени моменти, но е усетил много от истинския Стив Джобс в трейлъра.

Кога и къде

14028-9224-StevejobsposternewfullsizeimageSV8-m“Стив Джобс” дебютира утре в България. Ще можем да видим филма в Arena Deluxe Bulgaria Mall, Arena Mladost, Arena The Mall, Arena Запад, Cine Grand в City Center и Ring Mall, както и в Cinema City в Mall of Sofia и Paradise Center. Можете да видите цените на билетите и часовете на прожекциите на сайтовете на съответния киносалони, както и на място в кината.

Ще бъде интересно да видим как ще се приеме в България филмът “Стив Джобс” и ще очакваме вашите първи коментари за лентата.

iPhone 8 prom article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.