imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Проучване: Лаптопите на Apple са най-надеждни


Данните от последно проучване, публикувано от Consumer Reports, сочат, че MacBook Air и MacBook Pro са най-надеждните лаптопи на пазара, а честотата на повредите при тях е значително по-рядка в сравнение с Windows машините.

Тези данни не са нещо ново за Mac потребителите, но беше време да се появи и статистика черно на бяло за фактите, в които ползвателите на Apple компютри отдавна собственоръчно са се убедили. Проучването, публикувано от Consumer Reports, обобщава данните, получени от 58 000 души, закупили си лаптоп в периода между 2010 и 2015 година.

Вътрешността на 15-инчов MacBook Pro с Retina дисплей; снимка: Apple
Вътрешността на 15-инчов MacBook Pro с Retina дисплей; снимка: Apple

Около 20% от потребителите, сдобили се с нов Windows компютър, са съобщили за някаква повреда през първите три години от покупката на устройството. За същия времеви период, двойно по-малък процент от притежателите на Apple лаптопи са се сблъскали с проблем, свързан с функционирането на техния лаптоп. Най-надежден в това отношение се оказва MacBook Air, който има честота на повреждане от 7% на тригодишна база. Този процент при MacBook Pro също е доста впечатляващ – 9%. За сравнение, най-надеждните Windows компютри според изследването – Gateway NV и LT имат честота на повреждане съответно от 13% и 14%. Останалите РС-та със сравнително прилични показатели по отношение на надеждността са Samsung ATIV Book (14%), Lenovo ThinkPad (15%) и Dell XPS (15%). Все пак обаче, тези цифри остават два пъти по-лоши в сравнение с честотата на повреждане на MacBook Air. На дъното на класацията, с 23% повредени компютри за първите три години на употреба, остават лаптопите от Y серията на Lenovo.

MacBook Air; снимка: Apple
MacBook Air; снимка: Apple

На годишна база, Mac-овете отново се оказват по-надеждни от Windows компютрите. Едва между 3% и 4% от лаптопите на Apple се развалят през първата година от живота си, докато при РС-тата тази цифра е доста по-висока. Друго, което се споменава в проучването, е че докато Mac-овете се повреждат по-рядко, то цената на ремонтите при тях е по-висока.

Накрая не можем да пропуснем да споменем и разликата в процента на доволните клиенти. 71% от Mac потребителите са споделили, че са напълно доволни от своя компютър, докато при Windows машините този процент е едва 38%. Тези цифри говорят достатъчно.

Източник: Consumer Reports

MBP vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.