imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple и виртуалната реалност.

Расте ли интересът на Apple към виртуалната реалност?


Насред ентусиазма около бъдещето на виртуалната реалност през последните години, от Apple винаги са стояли настрани. Тим Кук наруши тази привидна безразличност по време на отчета за тазгодишното Q1, намеквайки, че от Купертино може и да проявят по-силен интерес към технологията в скоро време. Дали 2016 г. ще е своебразен старт на някой Apple проект за виртуална реалност?

Ако трябва да сме честни, годината започна обещаващо за подобни спекулации. В края на януари Apple наеха Дъг Боуман – един от най-емблематичните изследователи в сферата на виртуалната реалност. Този ход пък дойде след закупуването на три важни компании, осъществяващи дейност в същата ниша, през 2015 г.

Виртуалната реалност и Apple.
Дали ще видим Apple устройство, което да ни потапя във виртуалната реалност?

Явно интересът на Тим Кук и компания се засилва. Джеръми Байленсън – директор на лабораторията по виртуална реалност в Станфордския университет, потвърди, че служители на Apple са проявили особен интерес към нея.

„От Apple не са посещавали лабораторията ми през последните 13 години…но ето, че ме навестиха три пъти за последните три месеца“, изтъкна Байленсън по време на технологична конференция. „Липсва какъвто и да е коментар от тяхна страна, но смятам, че това е достатъчно интересна информация за вас“.

Лабораторията в Станфордския университет не е случайна. Съоръжението е топ център за изследвания в сферата на виртуалната реалност. Самият собственик на Facebook – Марк Цукърбърг, посети лабораторията преди да закупи хитовата компания в бранша Oculus.

По време на отчета за Q1, Тим Кук бе попитан дали смята, че виртуалната реалност е нещо все още нишово и дребно като мащаб. Отговорът на главния изпълнителен директор на Apple бе, че за него технологията е страхотна и може да бъде използвана по множество интересни начини. Най-вероятно визитите в Станфордския университет ще помогнат за събирането на по-ясно „портфолио“ с възможности пред Apple

Съществуват слухове за таен екип от Apple служители, които работят по проект във виртуалната ниша. Спекулациите са за устройства, вдъхновени от системата на „потапяне“ във виртуалното преживяване на Oculus и аугментираната реалност, представена от продукти като Microsoft Hololens. Във всички случаи ни очакват поне няколко години, докато видим краен продукт от Apple в сферата.

Това е мнението и на Байленсън, който смята, че повечето компании са в режим на изчакване. По думите му, причината се корени във все още непълната концепция на това как точно ще се организира новият пазар, който виртуалната реалност ще разкрие.

Източник: CultofMac. Снимка на Тим Кук: Forbes.

iPhone 8 prom article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.