Ревю: Beats EP

2016. 10. 21.

Покрай шума от представянето на iPhone 7, може би мнозина от вас са пропуснали факта, че Apple обявиха няколко нови модела слушалки. Днес ще ви представим най-бюджетните от тях – Beats EP.

Определено всички бяхме заинтригувани от появата на флагшип модела смартфон на Apple, но за нас не по-малко интересни са и новите слушалки, които компанията пуска на пазара. След продължителен период на затишие, най-сетне станахме свидетели на излизането на нови модели слушалки под бранда Beats – Beats EP, Beats Solo3 Wireless, Powerbeats3 Wireless, както и BeatsX.

Според мнозина, iPhone 7 може би слага началото на края на слушалките със стандартен 3.5 мм жак и от тази гледна точка появата на Beats EP, точно в този момент, е някак изненадваща. Когато правихме ревюто на iPhone 7 обаче споменахме, че притежателите на качествени слушалки със стандартен жак няма да останат пренебрегнати и ще могат да ги ползват със своя смартфон. Адаптерът е в кутията на iPhone-a, а използването му по никакъв начин не нарушава удоволствието, което изпитахме от музиката, звучаща от слушалките.

IMG_2443

Освен, че Beats EP е единственият от новите модели на компанията с кабел, това са и най-бюджетните слушалки в портфолиото на бранда, закупен от Apple през 2014 година за повече от 3 млрд. долара. Със своята цена от 190 лв., Beats EP се нареждат до популярните “тапи” urBeats, които можете да си закупите за същите пари (в магазини iStyle можем да ви предложим и специалната серия urBeats SE на отличната цена от 129 лв.). Но нека се върнем към основния предмет на нашето ревю – Beats EP.

Дизайн

IMG_2501

Винаги можете да разпознаете характерния за Beats дизайн, носител на който са и новите Beats EP. Независимо дали сте в блъсканицата в метрото, в офиса, в двора на училище през междучасието или просто се разхождате с тях по улицата, носейки слушалките на Beats, няма да останете незабелязани. Не знаем дали е професионално изкривяване или просто Beats наистина “хващат окото”, но и на нас ни е направило впечатление, че несъзнателно се обръщаме и заглеждаме хората, носещи шарените слушалки с характерното лого.

Beats EP са налични в четири цвята (червен, черен, син и бял), а рамката им е подсилена с неръждаема стомана. Слушалките са доста леки и супер гъвкави, а наушниците им пасват комфортно върху ушите, като диадемата стои прибрана близо около главата, когато настроим точната дължина на регулируемите странични пера. Самите наушници, макар и с малко по-малък размер от тези на Solo2, са изработени от същите висококачествени материали и са доста меки и удобни, като могат да се въртят, така че да ги настроите по най-добрия за вас начин (все пак, при продължително слушане, усетихме известен дискомфорт и трябваше да поразместим малко настройките, но това се е случвало с почти всички on-ear слушалки, които сме ползвали). Цялостното усещане, което Beats EP носи, е за премиум слушалки, направени от качествени материали с внимание към детайла.

IMG_2444

Единственото, което не ни хареса в дизайна на EP e, че кабелът им не се маха. Това не е болка за умиране, но все пак е разочароващо, въпреки че самият кабел е подсилен и изглежда доста издръжлив. Върху него е разположено обичайното дистанционно с три бутона, откъдето да контролирате това, което звучи в ушите ви. Разбира се, слушалките разполагат и с микрофон, през който можете да провеждате разговорите от вашия смартфон.

Добро впечатление ни направи меката платнена кесийка за пренасяне на слушалките (наподобяваща тази на слушалките на Bang & Olufsen), която наистина подхожда на един премиум продукт. Макар и да не носи толкова висока степен на защита, като твърдия кейс на Beats Solo2, торбичката е от много по-приятна материя и прави слушалките по-компактни за пренасяне.

IMG_2503

Дизайнът е елемент, в който Beats “уцелиха ваксата” още от създаването на бранда от доктор Дре и компания и досега нямат лошо попадение. Това, което се промени, след като Apple закупи бранда, е увеличената надеждност и здравина на продуктите – нещо, което е характерна черта на устройствата с ябълка за ембелма (Mac потребителите със сигурност ще се съгласят).

Звук

Beats са си изградили репутацията на производител на слушалки, силно ориентирани към добрите баси и подходящи за слушане на именно такъв тип музика. Поради тази причина, Beats EP донякъде ни изненадаха. Те продължават традицията на мощните и дълбоки баси, като същевременно обаче имат далеч по-балансирано звучене в сравнение с някои предишни модели на компанията. EP са едни от първите слушалки на Beats, разработени изцяло от Apple след присъединяването на бранда към портфолиото на компанията и това веднага си проличава. Средните тонове звучат ясно и същевременно точно, а при високите трудно може да се усети някакво изкривяване.

IMG_2524

Като едни всекидневни слушалки, Beats EP са насочени към широката публика, а стремежът им е да бъдат универсални, независимо каква музика слушате. Нашето впечатление е, че те се представиха най-добре при поп парчетата (като Rihanna и Shakira “Can’t Remember to Forget You”) и новите хитове (като Manuel Riva & Eneli “Mhm Mhm”), които пуснахме от тях. Рап музиката (пробвахме няколко парчета на Еминем и Ъпсурт) звучи отлично, което не е изненада за слушалки на Beats. По-тежките рок изпълнения (като тези на AC/DC и Marilyn Manson) също бяха с не лошо качество, макар и да не ни накараха да се почувстваме все едно сме близо до сцената на концерт. Като цяло, Beats EP демонстрираха много добро звучене в широк диапазон от честоти при най-различни жанрове музика. Няма как да ги сравним с аудиофилски слушалки, като Beoplay H8, например, които просто ви потапят в музиката, но за ценовия си клас Beats EP са много, ама много добри.

Шумоизолирането, което тези слушалки предлагат, е прилично (разбира се, зависи колко шумно е в офиса). Те могат да ви спасят от един-двама говорещи по телефона колеги около вас, но, ако кошерът е по-сериозен препоръчваме over-ear слушалки или такива с Active Noise Cancellation.

IMG_2542

Заключение

В началото бяхме малко изненадани, че Apple пускат нов модел слушалки с кабел, след като при представянето на iPhone 7 ни убеждаваха, че бъдещето е безжично. След като тествахме Beats EP обаче установихме, че слушалките много ни допаднаха (пробвахме ги и с включения в кутията на iPhone 7 адаптер). Те са удобни, леки и красиви, а музиката от тях звучи чисто и балансирано, като същевременно е запазен характерния за слушалките на Beats мощен бас. Като цяло можем да кажем, че по отношение на цена-качество, това са едни от най-добрите слушалки, които сме тествали напоследък.

Screen Shot 2016-10-21 at 15.38.50