imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ревю: BeoPlay A6


Продължаваме да ви представяме някои от продуктите на една от най-новите и горещи марки в магазини iSTYLE – Bang & Olufsen Beoplay. Този път поставяме във фокус колоната BeoPlay A6.

Може би нашите най-редовни читатели са забелязали, че сме фенове на датския аудиофилски бранд (все пак от години ползваме Apple и сме свикнали да се задоволяваме единствено с най-доброто на пазара). Именно поради тази причина изпитвахме особено нетърпение да отнесем BeoPlay A6 у дома.

BeoPlay-A6-1

Брандът BeoPlay е най-новият член на Bang & Olufsen семейството (чийто житейски път започва още през далечната 1925 г., когато Петер Банг и Свенд Олуфсен основават компанията. Съвсем скоро в imagazin.bg ще ви представим по-подробно историята, стояща зад този легендарен бранд, и ще надникнем малко по-навътре в кухнята на B&O). BeoPlay изповядва характерните за датската компания ценности, като отлично качество на звука и минималистичен дизайн, но на доста по-достъпни цени (които обаче в никакъв случай не са ниски), в сравнение с BeoLab продуктовата гама, например.

Дизайн

BeoPlay-A6-2

Дизайнът на BeoPlay A6 е дело на Якоб Вагнер – същият дизайнер, проектирал голяма част от емблематичните продукти на датската компания, като BeoPlay H6 и BeoLab 19. Формата на A6 е малко странна и прилича донякъде на изкривена дъска за гладене – все пак обаче колоната е запазила характерната за създателите си скандинавска естетика. Преди да видим със собствените си очи A6 си представяхме, че колоната е по-обемиста и дебела. Всъщност, тя е доста тънка и елегантна – прилича повече на мебел от висок клас, отколкото на аудио устройство. А BeoPlay A6 е създадена именно с тази цел – да внесе във всекидневието домашен уют и същевременно да изпълни пространството със зашеметяващ звук.

BeoPlay-A6-3

Колоната може да бъде поставена както на земята или на холната секция, така и да бъде закачена на стената с помощта на стойка, която обаче не е включена в комплекта (разбира се, ако желаете, можете да я поръчате от магазини iSTYLE). Колоната тежи 4.2 кг., а размерите й са 536 х 298 х 144 мм.

Предната страна на BeoPlay A6 е облицована изцяло с висококачествен текстил, произведен от друга датска компания – Kvadrat. Сивият цвят е доминиращ, а през средата на колоната минава зигзагообразен шев, водещ началото си от логото на Bang&Olufsen. Ако сивото не пасва на вашия хол, можете да изберете допълнителна тапицерия в синьо, черно или кафеникаво-розово.

BeoPlay-A6-4

Ако погледнем A6 отгоре, тя има формата на бумеранг. Задната част на колоната е от бяла пластмаса и има дръжка, благодарение на която пренасянето на А6 е доста удобно. По-интересна е горната част на колоната: въпреки, че е доста тънка, там можете да намерите тъчпад, чрез който да контролирате BeoPlay A6. Две LED светлини показват статуса на безжичната връзка и дали устройството е включено. Ако прокарате пръста си наляво или надясно по повърхността на колоната, можете да намалите или увеличите силата на звука. С едно докосване пък можете да сменяте песните или да изключите звука. Колоната не изпълнява функцията на докинг станция, така че, ако случайно Apple решат да сменят Lightning конектора (както стана с неговия 30-pin предшественик), няма да е необходимо да търсите преходници.

BeoPlay-A6-6

Свързване

BeoPlay A6 работи с Bluetooth 4.0 технологията и е съвместима с AirPlay, което е добра новина за Apple феновете. Можете да свържете A6 както с домашната си аудио система, така и да пускате музика през колоната чрез вашия iPhone, iPad или iPod и някоя от популярните платформи за музикален стрийминг. Колоната поддържа Spotify Connect, както и някои по-малко популярни платформи като Deezer, Tuneln и китайската QPlay. Поне на нас настройката и свързването на колоната с безплатното приложение BeoSetup ни се стори доста лесна и интуитивна.

BeoPlay-A6-7

BeoLink Multiroom технологията пък позволява всички ваши B&O устройства да бъдат обединени в една обща система, така че да можете да избирате дали да слушате една и съща музика във всички помещения на вашия дом, или пък във всяка стая да звучи различно парче. BeoMusic приложението би ви свършило отлична работа в тази насока.

Звук

BeoPlay-A6-9

A6 разполага с цели 5 говорителя с обща върхова мощност от 240 вата. Двата 14-сантиметрови говорителя за ниските честоти правят басите изключително мощни и дълбоки (при Candy Shop на 50 cent стаята буквално се разтресе). Интересното при Beoplay A6 е, че колоната разполага с говорител и на гърба, благодарение на което звукът изпълва пространството още по-добре. В задната част на колоната има превключвател, от който можете да изберете местоположението на A6 (вариантите са три: на стената, свободностояща или в ъгъл). В зависимост от тази настройка, колоната ще оптимизира функционирането на говорителите, така че да извлечете възможно най-добрия звук от BeoPlay A6. Ако трябва да бъдем честни, с невъоръжено ухо не успяхме да открием кой знае каква разлика между трите режима. Общото усещане обаче е за кристален звук, независимо от тоналностите и жанра на музиката – все пак пробвахме всичко – от симфонии и концерти за пиано, през поп и рап хитчета до тежък метъл и хаус. Колкото до силата на звука, качеството остава отлично, дори и при доста високи децибели, за голямо съжаление на съседите.

Заключение

BeoPlay-A6-5

BeoPlay A6 не прави изключение от останалите продукти на датската компания и отново ни впечатли с качеството на звука и характерния си отличителен дизайн. Освен това, колоната е изключително “user-friendly”(лесна за употреба) – нещо, което не e толкова често срещано при аудио продуктите от най-висок клас и със сигурност би се харесало на Apple феновете. Единственият недостатък, който успяхме да открием в тази леко закривена колона, е нейната цена, която е доста висока не само за българските стандарти. Все пак, обаче A6 е може би най-добрият продукт в своя сегмент, а обикновено най-високото качеството идва на определена цена. Цяла статия се изкушаваме да сравним BeoPlay A6 с Audi A6, заради еднаквото название, но ако трябва да оприличим колоната на някой автомобил, то бихме избрали по-скоро Aston Martin DB10 – стилен, сив, скъп, вдъхващ респект и дяволски добър.

Screen Shot 2016-02-26 at 11.29.50 AM

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.