imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ревю: Fitbit Alta


Фитнес гривните продължават да доминират пазара на носими устройства. Тук ще ви представим един от най-горещите продукти за 2016 г. в този сегмент – Fitbit Alta.

Функционалностите и мотивацията към по-активен начин на живот, която продуктите на Fitbit дават, изведоха марката до първата позиция на пазара на носими устройства в световен мащаб. Това, което обаче до този момент липсваше на устройствата на Fitbit, беше привлекателният дизайн. Колкото и да са функционални Fitbit Surge и Fitbit Charge HR, трудно биха могли да бъдат наречени “красавци”. Е, отговорът на компанията се нарича Fitbit Alta. За разлика от своите “гумени” братовчеди, Alta лесно може да бъде сбъркана с бижу, увито около китката ви.

Fitbit-Alta_Lifestyle-6

Въпреки възхода на смарт часовниците, фитнес гривните продължават да са най-продаваните носими устройства – може би, защото са по-малки, по-леки, по-издръжливи и по-евтини. Е, интелигентните часовници също не са за изхвърляне, както ще видите и от ревюто на новия удивителен Fitbit Blaze, който вече тестваме в този момент, а ще ви представим следващата седмица.

Дизайн

Fitbit-Alta-Family-2

Досега Jawbone беше компанията, известна със своите “фешън” фитнес гривни. Ето, че, благодарение на Alta, Fitbit отправя предизвикателство към конкуренцията. Хубавото тук е, че не сте ограничени до това, което ще откриете в кутията. Сменяемите каишки могат да направят вашата Alta различна всеки ден, предлагайки разнообразни цветове и различни материали на изработка – силикон, кожа и метал. Тази характеристика на гривната определено я прави още по-харесвана, особено за дамите. Все пак, коя жена не би се зарадвала гривната й да е в тон с маникюра?

Още преди да извадим нашата Alta от кутията, ни направи впечатление, че Fitbit са наблегнали на опаковката, която създава усещането, че на масата пред вас стои продукт от най-високо качество. Бяхме се спряли на Alta с цвят Teal, а ярко зеленото на живо изглежда още по-добре, отколкото на снимките.

Fitbit-Alta-Lineup

Fitbit Alta разполага с малък 128 х 36 пикселов OLED дисплей, реагиращ на допир. Симпатична функция е задействането на дисплея при движение с ръката нагоре и обръщане на китката към вас. Дисплеят е голямо удобство за всеки фитнес тракер, тъй като не се налага да отправяте поглед към смартфона си всеки път, когато искате да видите напредъка към дневните си цели. Именно наличието на дисплей отличава Alta от флагшип моделите на Jawbone – UP2 и UP3.

Лошо впечатление направи фактът, че Alta се закопчава така, както Fitbit Flex. За да закопчаете гривната по традиционния начин, се изискват здрави нерви и сръчни ръце. Слава Богу, има и алтернативен метод да поставите Alta на ръката си (откопчавайки каишката откъм дисплея), който ние намерихме за доста удобен и използвахме само него през цялото време, докато гривната беше на наше разположение.

Като цяло, Fitbit Alta е доста лека и удобна гривна, която не се натрапва на китката ви, а напротив – веднага прави впечатление на околните.

Функционалност

Fitbit-Alta_Lifestyle-1

Fitbit Alta измерва вашата дневна активност (крачки, разстояние, активни минути, изгорени калории), както и качеството на съня ви. Освен това, гривната може да ви показва и някои нотификации от вашия iPhone или Android смартфон – входящите обаждания, sms-ите и известията от календара. Не можете да контролирате музиката на вашия телефон от Alta, но все пак, за разлика от Fitbit Surge, който ви дава тази възможност, Alta не е насочена към най-активно спортуващите. Именно по тази причина гривната няма GPS и сензор за постоянно наблюдение на пулса (освен при Surge, последната функция е налична във Fitbit Charge HR и новия Fitbit Blaze).

Alta може да ви мотивира да се движите по много начини. Това, което на нас ни хареса, е опцията за мини цел от 250 стъпки на час, която Alta предлага. Така, без да използва традиционните напомняния да се движите, гривната може ненатрапчиво да ви подтикне да се пораздвижите за 2-3 минути на час, откъсвайки ви за момент от пагубното за вашето здраве 8 часово седене на стола в офиса.

Fitbit-Alta_Workout-1

Друга полезна функционалност е автоматичното разпознаване на активностите. Така не е необходимо да активирате режим на тренировка или нещо подобно, тъй като Alta сама разбира с какви упражнения сте се захванали и записва данните от тях в приложението на Fitbit. Настройката по подразбиране е това да става след 15 минути на активност, но вие можете да промените този интервал по ваше желание. Тази опция наистина функционира – изпробвахме я само с тенис и разходки, въпреки, че списъкът на спортовете, които тя поддържа, е дълъг и включва футбол, баскетбол, каране на колело, Зумба и др.

Приложението

Fitbit Alta e съвместима с Apple устройства с iOS 8 и по-нова, устройства с Android 4.3 и по-нов, както и с някои Windows телефони. За да свържете вашата гривна, просто трябва да свалите безплатното приложение и да си създадете Fitbit акаунт. Освен мобилното приложение, можете да използвате и вашето персонално табло на www.fitbit.com.

Fitbit-App_iOS_SmartTrack_ExerciseGoals

Както сме отбелязвали и преди, през последните години мобилното приложение на Fitbit отбеляза забележителен прогрес и от един объркан и не дотам полезен app, се превърна в незаменим спътник на вашия тракер. От приложението на Fitbit можете да изберете как да изглежда дисплеят на вашата Alta, а на нас ни допадна повече вертикалният изглед. Тук можете да видите и подробна статистика за активностите и съня ви през последните месец, седмица и ден, както и сравнение с предишния период. Между другото, тъй като сме използвали тракери на Fitbit в различни периоди от време в продължение на повече от година, можем да видим тенденция, че броят на направените крачки средно на ден всеки път е все по-голям, а това едва ли е просто случайност. Приложението на Fitbit ви дава значки за успехите, които постигате, а сравнението с активностите на вашите приятели може да послужи като допълнителна мотивация.

Батерията

Fitbit-Alta_Cooking

По спецификации батерията на Fitbit Alta издържа до 5 дена. Тук очевидно от Fitbit са се презастраховали, посочвайки толкова кратък срок. Тествахме Alta в продължение на 16 дена, като я заредихме 2 пъти – първият път след 7 дневна употреба (батерията не беше напълно изтощена, така че тракерът да изгасне), и вторият път – след 8 пълни дни, когато гривната вече изгасна.

Не е препоръчително да се къпете с Alta, въпреки че това едва ли ще й навреди. Гривната е устойчива на дъжд, пот и намокряне, но не бива да плувате с нея.

Заключение

Ако не се интересувате от външния вид на вашата фитнес гривна, със сигурност можете да намерите и тракери с повече функции от Fitbit Alta. Alta обаче съчетава в себе си познатите ни от останалите Fitbit-и надеждност, удобство и основни функции, съчетани с дизайн, който определено впечатлява. Това не е просто гривна, а моден аксесоар, който, освен всичко, ще ви мотивира да водите по-активен и здравословен начин на живот и да изглеждате още по-добре. Можете да видите Fitbit Alta в нашия онлайн магазин като натиснете тук или върху картинката отдолу.Screen Shot 2016-05-24 at 9.49.54 AM

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.