imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ревю: Fitbit Blaze


Съвсем скоро ви представихме новата фитнес гривна на Fitbit – Alta. Сега фокусираме вниманието си върху интелигентния фитнес часовник Fitbit – Blaze, който според нас има потенциал да се превърне в истински хит на пазара.  

Fitbit са известни със своите продукти, насочени към хората, които искат да водят по-активен живот. Много от потребителите на досегашните бестселъри – Charge HR и Surge, ги сваляха след тренировка от ръката си, но с новия Fitbit Blaze случаят не е такъв. Часовникът стои еднакво добре на китката докато спортувате, докато сте в офиса или на заведение.

Дизайн

Fitbit-Blaze_Lineup

Винаги споменаваме, че дизайнът е субективен фактор, но, ако сравним Blaze с Charge HR или Surge, едва ли са много ентусиастите, които биха казали, че предпочитат изгледа на предишните модели.

Blaze се предлага в три цвята – черен, син и лилав, както и в голям и малък размер, подходящи за мъже и жени. Хубавото е, че механизмът на закопчаване (същият, като при Surge) е значително по-удобен от този на Alta и Flex. Нямахме никакъв проблем да регулираме колко стегнато да стои нашият черен Blaze през времето, в което го ползвахме. По принцип е добре, когато тренирате, да стягате малко повече каишката и да я премествате малко по-нагоре, за още по-точно измерване на пулса.

Fitbit-Blaze_Lifestyle-2_RGB_HI

Също както и Alta, Blaze ви дава възможност да сменяте каишките, правейки часовника да изглежда по ваш вкус. Самият тракер представлява черен квадрат, който се вади от рамката на часовника в случай, че искате да го заредите или да сложите друга каишка. Като цяло, Blaze е ултра лек и понякога можете да забравите, че имате часовник на ръката си. Постоянно мигащите зелени светлини в задната част на тракера са част от системата за измерване на пулса.

Fitbit Blaze разполага с цветен тъчскриийн, а наситеността на цветовете е доста добра. Отстрани на часовника има общо три бутона – един отляво (бутон за връщане) и два отдясно, които ще ви помогнат най-вече, когато тренирате с вашия Blaze и ръката ви се изпоти. През Fitbit приложението на вашия смартфон или вашето табло на fitbit.com, можете да изберете един от 4-те основни изгледа за дисплея на часовника. Надяваме се, че скоро ще се появят и нови визии, от които да можем да избираме, защото при само четири варианта изборът е доста стеснен.

Fitbit-Blaze_Clock-Faces-4

Определено с новите модели – Blaze и Alta – Fitbit прави крачка напред по отношение на дизайна. Както каза един колега: “Най-сетне се появи нещо “смарт”, което бих сложил на ръката си”.

Функции

Fitbit Blaze разполага с всички функции на Charge HR – измерва изминато разстояние, направени крачки, изкачени стъпала, пулс, а също и дава подробна картина за качеството на съня ви. Освен това, часовникът може да служи като хронометър и таймер. Blaze може да показва входящите обаждания от вашия смартфон на дисплея си, откъдето можете да затворите или да вдигнете. Могат да бъдат показвани и календарните събития и sms-ите. Последните функции не са нещо, от което да се прехласнем, но в някои случаи могат и да бъдат удобни. Например, в среща не е необходимо да държите смартфона си на масата или, докато играете тенис, можете да видите кой ви звъни, без да прекъсвате играта с разходка до стола за почивка. Blaze има и опцията да контролирате музиката на смартфона си от дисплея на часовника.

Fitbit-Blaze_Sport-3_RGB_HI

Всъщност, Fitbit Blaze разполага с всички функции на по-скъпия и определено по-грозновато изглеждащия и с черно-бял дисплей Fitbit Surge, с изключение на вградения GPS. Blaze използва GPS-a на вашия смартфон, което означава, че, ако възнамерявате да бягате маратонски дистанции, ще трябва да вземете и телефона си с вас – нещо, което не е особено удобно. Ако обаче не сте чак толкова запалени по бягането на дълги разстояния, липсата на вграден GPS не е чак такъв минус.

За практикуващите тенис, каране на колело, футбол (въпреки, че не е сред активностите, които можете да зададете), следенето на тренировката в реално време се превръща в истинско удоволствие на цветния дисплей на Blaze. Smart Track функцията на Blaze автоматично разпознава активностите ви 10 минути, след като сте започнали тренировка. Тя се справи отлично, успявайки да разпознае тренировките ни по тенис, колоездене и продължителна разходка. Косенето с тример беше разпознато като тренировка по голф, обаче няма как да се разсърдим на Blaze за това малко недоразумение…

Fitbit-Blaze_Sport-1_RGB_HI

Менюто на часовника е лесно за употреба и интуитивно, така че няма да се чудите кое къде е. Една от любопитните опции в него е FitStar секцията. FitStar е компания, предлагаща персонализирани тренировки, която Fitbit придоби миналата година. Във FitStar менюто на Blaze има три предварително заредени тренировки. Като изберете всяка от тях, на дисплея на вашия часовник ще се покажат упражненията, които да следвате и ще се пусне таймер за времето, за което да ги направите. Все още FitStar секцията в Blaze не е толкова удобна и полезна, колкото самото FitStar приложение, което преставлява личен треньор, предлагащ ви различна следваща тренировка в зависимост от това как сте се справили в предишните. Все пак, очакваме през следващите месеци това сътрудничество да доведе до още по-добри резултати.

Fitbit-Blaze_FitStar_4Screens

Освен вашите активности и тренировки, Fitbit Blaze автоматично проследява и вашия сън. Можете да зададете и тиха аларма, която да ви събужда с вибрация на китката, без да притеснява човека до вас.

Батерията

Fitbit-Blaze_Lifestyle-3_RGB_HI

Също както и при Alta, от Fitbit дават живот на батерията на Blaze от 5 денонощия. При нас отново тя издържа малко повече време, но все пак е хубаво да зареждате вашия часовник, преди той да изгасне окончателно. Пълното зареждане на Blaze ни отне около час престой на тракера в причудливото му зарядно устройство. Можете да мокрите Blaze, но не и да плувате и да се къпете с него.

Заключение

Fitbit Blaze е нещо средно между интелигентен часовник и фитнес тракер. Ние бихме го определили като “часовник за активен начин на живот”. Той не ви залива с всевъзможни уведомления от вашия смартфон, разполага с прилични функционалности и атрактивен външен вид. Blaze превръща в удоволствие следенето на тренировките в реално време, а часовникът е толкова лек и удобен, а и изглежда стилно, така че, дори след тренировка, не искахме да го свалим от ръката си. След като ползвахме Blaze за около 10 дена осъзнахме, че дотолкова сме свикнали с него, че трудно бихме се разделили и ще се наложи да си го купим. Независимо дали вече тренирате, готвите се за лятото или искате да водите по-активен начин на живот, Fitbit Blaze може да се превърне във ваш верен спътник, който да ви мотивира по пътя към постигане на целите ви.

Screen Shot 2016-05-29 at 8.54.19 AM

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.