imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ревю: Fitbit Surge


Представяме ви Fitbit Surge: един от най-популярните фитнес часовници, оборудван с множество сензори и функции, които ще помогнат на тези, които искат да влязат във форма.

След като по-рано ви представихме Withings Activité POP, сега решихме да ви покажем неговата огледална противоположност – Fitbit Surge. Докато часовникът на Withings е по-скоро едно бижу, към което са добавени някои фитнес функционалности, то Fitbit Surge е същински фитнес аксесоар, който изпълнява функцията и на часовник. В Surge са вградени много сензори, които могат да ви дадат пълна картина както на вашите тренировки, така и на дневната и нощната ви активност. Този часовник е един от най-популярните фитнес аксесоари в световен мащаб, като дори президентът на САЩ – Барак Обама, го носи понякога.

fitbit5

Дизайн

Мнението за дизайна на даден продукт си остава лична преценка за всеки, но докато при Activité и Activité РОР трудно можем да намерим някакви кусури, то външният вид на Surge е малко по-противоречив. Каишката е направена от гъвкав и издръжлив еластомер, а закопчалката е от неръждаема стомана. Часовникът разполага със 1.25 инчов монохромен LCD дисплей с подсветка, която се активира, само когато е необходимо (при условия на недостатъчна околна светлина). Surge има три бутона (един отляво и два отдясно на екрана).

fitbit41

От настройките на вашия Surge можете да промените начина, по който изглежда дисплеят. Устройството е водоустойчиво, което означава, че можете да се къпете без да сваляте вашия Surge от китката си, но не и да плувате с него. Трябва да отбележим също, че закопчалката на каишката е една от най-удобните в сравнение с тези на повечето фитнес тракери и гривни, които сме пробвали. Fitbit Surge е наличен в три цвята (черен, оранжев и син) и два размера – малък и голям. Като цяло дизайнът на Surge е доста практичен, но прави часовникът по-подходящ за фитнес залата, отколкото за офиса.

Фитнес функции

SurgeLifestyle4

Ето това е силната страна на Fitbit Surge. Той просто е напълнен до козирката със сензори – GPS, 3-осев акселерометър, 3-осев жироскоп, дигитален компас, оптичен пулсомер, висотомер, сензор за околната светлина и вибромотор. Освен традиционните показатели, като направени крачки, изминато разстояние, изгорени калории, изкачени етажи и активни минути, измервани от повечето фитнес тракери, Surge ви дава много повече. Благодарение на PurePulse технологията получавате постоянни денонощни сведения за вашия пулс, което може да ви бъде особено полезно при оптимизирането на тренировките ви. Освен това, часовникът разполага с вграден GPS за статистика в реално време при бягане или каране на велосипед. Когато желаете да се възползвате от тази функция, просто трябва да я активирате от екранното меню на вашия Surge или от Fitbit приложението на смартфона ви. Нещо повече, можете да зададете кратки команди за до 7 от спортовете и активностите, които практикувате най-често. Така ще можете да следите ключовите показатели за тренировките си по тези спортове в реално време. Възможните активности за картина в реално време са тенис, каране на колело, спининг, пилатес, тренировки с тежести, йога, ходене и др. Ние, разбира се, се спряхме на последната и ежедневно практикувана  от всички опция, която да изпробваме – ходенето. Surge ни даде сведения в реално време за изминатото разстояние, времето на разходката, пулса ни, скоростта, средната скорост и калориите. След това, през мобилното приложение на вашия смартфон или във вашия уеб акаунт на fitbit.com можете да получите още по-подробна картина за разстоянията, включително и маршрута, който сте изминали.

Други функции

SurgeLifestyle8

Освен фитнес функционалностите, Fitbit Surge разполага и с други възможности, които го превръщат в пълноправен интелигентен часовник. Можете да получавате уведомления за обажданията и sms-ите на вашия смартфон директно на екрана на Surge на вашата китка. Тази функция на пръв поглед не е особено полезна, но за времето, в което ползвахме Surge на няколко пъти влезе в употреба, тъй като, без да искаме, бяхме изключили звука на iPhone-a си. За жените, които винаги носят смартфона си в чантата и никога не го чуват, може би ще бъде още по-полезна. Освен това, Fitbit Surge ви позволява да спирате, пускате и сменяте песните, които звучат от вашия iPhone – доста удобна функция, когато тренирате.

Следене на съня

Screen Shot 2015-11-22 at 9.26.01 AM

Surge ви дава подробна картина на вашия сън, показвайки ви кога сте заспали и сте се събудили, колко време сте прекарали в сън, колко пъти сте се будили, както и какво е било качеството на съня ви. В приложението или на fitbit.com можете да видите подробен анализ на тези данни и да сравните показателите си през различните дни. Хубавото при Surge е, че той автоматично разбира кога да следи вашия сън и не се налага да натискате нищо, за да активирате режима на следене на съня – нещо, което беше доста досадно при някои предишни модели на Fitbit – като Flex например. Ние нито един ден не успяхме да достигнем до осемчасовия таргет за съня, но продължаваме да опитваме.

Приложението

Fitbit Surge е съвместим с широк набор от устройства и операционни системи – от далечните iPhone 4 и iPad 2 до последните модели смартфони и таблети на Apple. Surge може да се свързва и с много Android и Windows Phone устройства на редица марки като Samsung, LG, Sony, HTC, Lenovo, Huawei, Motorola, Nokia и др. Освен това, можете да имате достъп до данните за вашата активност и онлайн на fitbit.com. Като цяло приложението на Fitbit претърпя много положителна еволюция през последните години и вече е наистина удобно и сравнително интуитивно. Освен да следите показателите си, през него можете и да записвате храните и напитките, които консумирате. Тук базата данни не е толкова богата (или поне не открихме част от нещата, които търсихме), колкото на някои конкуренти като Jawbone, но винаги можете да използвате MyFitnessPal приложението паралелно с вашия Fitbit. За любителите на тренировките в домашни условия можем да препоръчаме приложението FitStar. То предлага тренировъчни програми, изготвени от водещи фитнес инструктори, специално в съответствие с вашите нужди и превръща вашето мобилно устройство или телевизор във ваш личен треньор.

Screen Shot 2015-11-22 at 9.29.47 AMПриложението на Fitbit се грижи за вашата мотивация, давайки ви най-различни значки за постиженията ви. От тук можете да зададете целите на тренировките си, както и всекидневните си таргети. Освен това, можете да се съревновавате с вашите приятели, ползващи тракер на Fitbit, за да видите кой е постигнал най-висок резултат в края на седмицата.

Батерията

Fitbit Surge разполага с литиево-полимерна батерия с продължителност на живота от около 5 дена с едно зареждане, а Bluetooth 4.0 технологията позволява бързото синхронизиране с вашия смартфон. Когато батерията на Surge е на път да падне, часовникът ви изпраща уведомление по имейла да го заредите, което е доста удобно.

Заключение

Ползвайки Fitbit Surge лично се убедихме в развитието, което Fitbit постигна през последните 1-2 години. Компанията претърпя трансформация, превръщайки се от един от многото брандове за фитнес гривни, в безспорния пазарен лидер в световен мащаб. Въпреки ожесточената конкуренция на wearables устройствата, трябва да кажем, че Fitbit Surge определено има своето запазено място на пазара. Ако залагате повече на елегантността и естетиката, този умен часовник може би не е за вас. Fitbit Surge обаче ще пасне като дялан камък на ръката на активно спортуващите, както и на тези, които искат да превърнат тренировките в неразделна част от своето ежедневие. Screen Shot 2015-11-22 at 9.32.08 AM

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.