imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ревю: iPhone SE


iPhone SE е в България едва от 7 април, а ние вече се сдобихме с една бройка, която да тестваме. Тук ще споделим своите първи впечатления от най-новия член на голямото iPhone семейство.

Слуховете за нов 4-инчов iPhone обикаляха из интернет пространството от доста време. Докато ги следяхме и ви правихме съпричастни с тях, силно се надявахме, че рано или късно те ще се превърнат в реалност. Когато вечерта на 21 март Тим Кук и компания представха iPhone SE, останахме впечатлени. Предположенията, че новият 4-инчов смартфон на Apple ще представлява “орязана” версия на флагшип моделите на компанията, се оказаха напълно несъстоятелни. Стана ясно, че малкият iPhone ще включва почти всички ключови характеристики на iPhone 6s, побрани в по-компактния 4-инчов размер на устройството. Това е теорията. Предстоеше да видим как се държи iPhone SE на практика.

IMG_0510

Още преди да пристигнат първите бройки в България, си бяхме запазили една, която да тестваме (падна ни се 16 GB розово злато). Когато най-накрая новото малко бижу на Apple попадна в ръцете ни, едва успяхме да го опазим от колегите, които бяха принудени да се задоволят само с любопитни погледи към устройството. Щом оставихме елегантната кутия на iPhone SE на масата, целият офис беше вперил поглед. Не засякохме дали разопаковането ни отне прословутите 7 секунди (от Apple твърдят, че именно толкова са достатъчни за отварянето на кутията на iPhone – а тези 7 секунди ни дават усещането, че сме се сдобили с нещо наистина специално).

Дизайн

IMG_0517

Дизайнът на iPhone SE поразително наподобява този на iPhone 5s. Е, нашата бройка още от пръв поглед може да бъде различена от своя предшественик, тъй като iPhone 5s се предлага само в астро-сив и сребрист цвят. Златният цвят и розовото злато са запазени за iPhone SE, що се касае до 4-инчовите смартфони. Винаги сме казвали, че дизайнът е изключително субективен фактор. Ние много харесвахме изящните стъклени панели на iPhone 4, някои колеги пък продължават да въздишат по алуминиевия гръб на първия iPhone (ако някой от вас все още си го спомня). Все пак, макар и да изглежда малко ретро, iPhone SE е запазил характерното за Apple съчетание от удобство и стил.

4-инчовият формат позволява абсолютно безпроблемната употреба на iPhone SE с една ръка – нещо, което не винаги може да се каже за по-големите iPhone 6 и iPhone 6s. Освен това, по-острите ръбове по края на устройството дават усещането за по-голяма стабилност, докато то е в ръката ви, в сравнение със заоблените краища на 4.7 и 5.5-инчовите iPhone-и.

IMG_0516

Оставяме на вас да определите дали дизайнът на iPhone SE е ретро или класика. Макар и да сме чували твърдения, че 4-инчовите смартфони са отживелица, ние категорично не сме съгласни. А iPhone SE определено вдъхва нов живот на този сегмент устройства.

IMG_0518

Също както при iPhone 5s, бутоните за звука и превключвателят за изключването му са отляво на корпуса на устройството. В долната част на iPhone SE пък откриваме традиционните 3.5 мм жак за слушалки и Lightning порт за зареждане. Там, разбира се, са и микрофонът и говорителите на устройството.

Характеристики

По-интересното е какво се крие в корпуса на iPhone SE. Не случайно от Apple определят iPhone SE като най-мощния 4-инчов смартфон, правен някога. Въпреки малките му размери, инженерите от Купертино са успели да оползотворят всеки милиметър от корпуса на iPhone SE, вграждайки вътре същия A9 процесор като на iPhone 6s, 12 мегапикселова iSight камера (отново идентична с тази на флагшип модела), както и впечатляваща батерия, за която ще стане дума малко по-късно. iPhone SE се предлага в две разновидности (16 GB и 64 GB), както и в четири цвята – астро-сив, сребрист, златен и розово злато.

IMG_0513

В общи линии, iPhone SE може да прави почти всичко, което и iPhone 6s. Малкото изключение е 3D Touch технологията (разпознаваща силата да допира, с която докосвате екрана на вашия iPhone, и даваща ви нови, изключително удобни начини за взаимодействие с устройството). 3D Touch технологията е от функциите, с които, ако свикнете, наистина ще ви липсват, но, ако не сте я използвали, няма да усетите нейната липса. Повечето от потребителите, които ще изберат iPhone SE за свой следващ смартфон, вероятно ще преминат към това устройство от по-стар модел iPhone (може би 4-инчов или дори 3.5-инчов) или смартфон с Android. А те наистина ще усетят чувствителната разлика между iPhone SE и предишното си устройство.

Скоростта, с която iPhone SE работи, е същата, като тази на iPhone 6s! Пробвахме го, като поставихме двата смартфона един до друг, и започнахме да правим едни и същи неща с тях – от включване и изключване, до отваряне на уеб страници и приложения. Това потвърди и на практика Geekbench тестовете, които ви представихме по-рано.

IMG_0519

Нека, преди да преминем към заключението, кажем и няколко думи за камерата на iPhone SE. 12-мегапикселовата iSight камера на устройството прави кристални снимки, може да заснема 4К видео, а поддържа и симпатичните Live Photos. Предната камера пък има Retina светкавица и True Tone функция, но селфитата, направени с 5-мегапикселовата FaceTime HD камера на iPhone 6s остават с ненадминато качество.

Другите неща, които отличават iPhone SE от флагшип модела смартфон на Apple, са липсата на барометър и малко по-бавната Touch ID идентификация. Както сами можете да се досетите, тези дребни недостатъци не са болка за умиране и едва ли биха отблъснали любителите на по-малките смартфони.

IMG_0514

Едно от нещата, които ни впечатлиха в iPhone SE, е неговата батерия, която успя да издържи цял ден. Въпреки, че доста поразцъкахме из приложенията и настройките на смартфона, в края на деня батерията издържа геройски, оставайки на 4%, а дори не активирахме Low Power Mode.

Заключение

IMG_0522

По принцип, при нашите ревюта използваме продуктите за поне една седмица или 10 дена, но сега, поради големия интерес, а и защото, честно казано, бяхме доста въодушевени от iPhone SE, побързахме да ви споделим първите си впечатления от устройството едва след 2 дена. Тези 2 дена обаче бяха напълно достатъчни да ни убедят, че iPhone SE наистина си заслужава, особено, ако сте сред феновете на по-малките като размер смартфони. Още повече, че устройството е налично на достъпни цени (960 лв за 16 GB и 1170 лв за 64 GB), особено ако се имат предвид нашите предложения за покупка на изплащане.

И накрая, не се оставяйте да бъдете заблудени от цената, размера и външния вид на iPhone SE – това е едно устройство, по-мощно от iPhone 6 и доближаващо се по характеристики до iPhone 6s.

Screen Shot 2016-04-08 at 2.15.08 PM

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.