imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ревю: Magic Trackpad 2


Когато през есента от Apple обявиха новите си периферни аксесоари (мишка, клавиатура и тракпад), бяхме изпълнени с доста високи очаквания. Все пак това бяха едни от продуктите на компанията, които не бяха обновявани от най-дълго време. Дали обаче очакванията към тях нямаше да бъдат прекалено високи? Тук ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос, спирайки се по-конкретно върху Magic Trackpad 2.

Първото нещо, което ни се наби на очи при Magic Trackpad 2 беше неговата цена – 292 лв., което е почти два пъти по-скъпо в сравнение с предишното поколение тракпад на Apple, – 156 лв. А оригиналният Magic Trackpad е един наистина отличен продукт. Тук логично идва въпросът дали за новия тракпад си заслужава да се бръкнем по-дълбоко в джобовете си. Е, сега ще си опитаме да отговорим.

magictrackpad_kutia

Нека започнем от “сухите” характеристики на продукта. Magic Trackpad 2 е чувствително по-голям от своя предшественик (ако трябва да бъдем по-конкретни, използваемата му повърхност е с цели 29% по-голяма). Повърхността на новия тракпад е направена изцяло от стъкло, а цветът му е ярко бял. Така външният му вид е малко изненадващ, в сравнение с останалите продукти, които Apple изкара в последно време. Все пак дизайнът е характерният за компанията – изчистен, минималистичен и грабващ окото. Lightning портът, копчето за включване и изключване и антената отзад са единствените допълнения, които можем да забележим по тракпада.

Батерията е вградена, което отличава Magic Trackpad 2 от предшественика му. Така се елиминира нуждата от специалното отделение за батериите, което прави ъгъла на устройството спрямо масата по-малък, а повърхността му по-полегата. Това ще се хареса на тези, които са свикнали с изцяло хоризонталния тракпад на лаптопите на Apple. Наличието на Lightning порт за зареждане е доста голямо удобство, тъй като АА батериите обикновено се изтощават точно в най-неподходящия момент. Сега можете да ползвате Magic Trackpad 2 около месец, без да се налага да го зареждате (ние го пробвахме в продължение на 10 дена, като за този период не срещнахме такава необходимост). Иначе пълното зареждане на Magic Trackpad 2 се осъществява за около 2 часа с помощта на включения в пакета Lightning кабел.

ipad_magictrackpad_iphone

Както можехме и да предположим от работата си с 12-инчовия MacBook, която и част на тракпада да докоснем с пръст, чувството е едно и също. А Force Touch технологията, усещаща силата на допира, която прилагате, наистина “прави разликата”. Който все още не се е докоснал до нея, му препоръчваме да го стори в най-скоро време, тъй като свикнеш ли веднъж с Force Touch, използването й се превръща в неразделна част от начина, по който взаимодействаш с компютъра си. Между другото, това твърдение важи с пълна сила за почти всички технологии, които Apple включи в иновативния 12-инчов MacBook (от изключително компактната клавиатура с butterfly механизъм, през архитектурата, изключваща необходимостта от вентилатор, чак до Force Touch технологията). С две думи: който се е докоснал до иновациите в MacBook, със сигурност ще иска да ги ползва още и още.

Малко се отдалечихме от темата за Magic Trackpad 2, но нямаше как да не направим това лирическо отклонение, тъй като Magic Trackpad 2 наподобява на уголемена и побеляла версия на тракпада на 12-инчовия MacBook. Да се върнем сега на темата. Свързването на Magic Trackpad 2 с вашия MacBook Pro, iMac, или който и да е друг Apple компютър с OS X EL Capitan и Bluetooth 4.0, се осъществява изключително лесно. За първоначалната настройка трябва да свържете Magic Trackpad 2 с вашия Mac чрез Lightning кабела и само след няколко кликвания сте готови. След това двете устройства ще си комуникират чрез Bluetooth 4.0, което ще направи връзката по-добра, в сравнение с тази при първия Magic Trackpad, пуснат на пазара през 2010 година.

Screen Shot 2016-03-18 at 4.58.59 PM

Ако сте потребител, ползващ външен тракпад, определено препоръчваме Magic Trackpad 2 – независимо дали разполагате с MacBook Pro, който свързвате с 27-инчов Apple Thunderbolt Display или друг по-голям монитор, дали ползвате iMac, или пък друга конфигурация, изискваща периферно устройство (мишка или тракпад). Ако сте запален геймър (така или иначе едва ли ползвате тракпад, нито пък Mac), то този продукт вероятно не е точно за вас. Ако пък искате да се възползвате от огромните възможности на multi-touch технологията при работа на по-голям екран, то Magic Trackpad 2 със сигурност ще ви бъде полезен.

Лично мнение е, че Apple досега не са успявали да “извадят” наистина впечатляваща мишка, но пък няма кой да бие компанията от Купертино, що се касае до тракпадите. Едва ли някой би могъл да оспори превъзходството на Mac тракпадите в сравнение с тези на РС-тата (ако има такъв, то вероятно той не е ползвал Mac никога в живота си).

В заключение бихме казали, че Magic Trackpad 2 е единственият по-добър тракпад от Magic Trackpad, до който сме се докосвали. Тук магията на Apple е достигнала ново, по-високо ниво, което обаче се е отразило и върху цената на продукта, която също е няколко октави по-висока. Няма да си кривим душата, Magic Trackpad 2 наистина е скъп, но определено е най-доброто в своята категория на пазара (това май вече го казахме и за BeoPlay A6). Тук можем да бъдем категорични. Дали бихте дали 292 лв. за него – изборът е изцяло ваш.

Screen Shot 2016-03-18 at 4.54.31 PM

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.